Četvrtak dvadeset i osmog tjedna kroz godinu

James Tissot, Ana i i Kajfa, 19. st.

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Četvrtak
Svagdan

Čitanja: Rim 3, 21-30a; Ps 129, 1-2. 3-4. 5-6b; Lk 11, 47-54.

Klanjanje: Rajić.


Evanđelje dana (Lk 11, 47-54)

„Tražit će se krv proroka od krvi Abelove do krvi Zaharijine.“

U ono vrijeme: Reče Gospodin: »Jao vama! Podižete spomenike prorocima, a vaši ih oci ubiše. Zato ste svjedoci i sumišljenici djela svojih otaca: oni ih ubiše, a vi spomenike podižete! Zbog toga i kaza Mudrost Božja: ‘Poslat ću k njima proroke i apostole. Neke će poubijati i prognati — da se od ovog naraštaja zatraži krv svih proroka prolivena od postanka svijeta, od krvi Abelove do krvi Zaharije, koji je pogubljen između žrtvenika i svetišta.’ Da, kažem vam, tražit će se od ovoga naraštaja!«
»Jao vama, zakonoznanci! Uzeste ključ znanja: sami ne uđoste, a spriječiste one koji htjedoše ući.«
Kad Isus izađe odande, stadoše pismoznanci i farizeji žestoko na nj navaljivati i postavljati mu mnoga pitanja vrebajući na nj, ne bi li štogod ulovili iz njegovih usta.


Razmišljanje

Božja Riječ nama upućena, nije prijetnja, nije osuda. Ona je želja i savjet da svoj život uskladimo, tj. pogledamo idemo li zajedno s Gospodinom, živim li svoju svakodnevicu zajedno s Njim ili smo se na putu negdje mimoišli s Njim. Često se u našem govoru može čuti kako je prije bilo bolje, lakše, jednostavnije. Često se okrećemo nekoj staroj slavi, prošlosti. Potrebno je živjeti sada! Isus zato kaže farizejima: Jao vama! Podižete spomenike prorocima, a vaši ih oci ubiše. (Lk 11, 47) Bog vidi naše odluke, življenje, nedosljednosti, prevrtljivosti, nestalnosti. Sve što je tada Isus rekao farizejima, to govori i svima nama. Krštenjem smo primili puninu i dobro se pitati: što mi je ostalo od tog milosnog dara? Gdje su ostali sakramenti koji me jačaju, štite, daju puninu duhovnog života? Uzeti drugome ključ znanja, spriječiti drugoga da ude kamo želi ući, znak je zla koje čovjekom gospodari i s kojim on surađuje. Svaka je generacija na neki način osudila Isusa. Farizejština je još opisana i kao dvoličnost. Za sve su imali „ulogu“ koju su vješto glumili. Njihova vanjština i nutrinu nisu bile u skladu. Riječi, djela, konkretni život bili su često kontradiktorni, u velikoj suprotnosti. Budimo ono što jesmo, što trebamo biti. Božji i samo Božji! Nas kršćane On je poslao da budemo navjestitelji i svjedoci Evanđelja. Kakav sam svjedok i navjestitelj Njegove prisutnosti i Njegove žive Riječi u svom životu? M. Z.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)