Četvrtak trećeg tjedna došašća

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Četvrtak
Došašće

Čitanja: Pj 7, 8-14 ili Sef 3, 14-18a; Ps 32, 2-3. 11-12. 20-21; Lk 1, 39-45.


Evanđelje dana (Lk 1, 39-45)

„Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega?“

U one dane usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu. Čim Elizabeta začu Marijin pozdrav, zaigra joj čedo u utrobi. I napuni se Elizabeta Duha Svetoga i povika iz svega glasa:
»Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! Ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? Gledaj samo! Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega, zaigra mi od radosti čedo u utrobi. Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!«


Razmišljanje

Marija žuri Elizabeti da podijeli s njom radosne vijesti i da joj bude pomoć. Kako lijepa ilustracija kršćanske ljubavi za posljednje dane ovog Došašća! S dobrim vijestima uvijek valja požuriti, ne odugovlačiti, ne čekati i ‘sjediti na kauču’. Ako na Bibliju gledamo cjelovito, zapazit ćemo da se Božji ljudi, pro roci, kraljevi i drugi glasnici žure. Za nekoliko dana čitat ćemo za blagdanskim stolom riječi Evanđelja koje govore o betlehemskim pastirima. Oni žure u štalicu da se poklone Djetetu (usp. Lk 2,16). Zakej žurno skače sa svoje sikòmore i pun radosti prima Isusa k sebi na objed (usp. Lk 19, 6). U Starom Zavjetu imamo primjer Abrahama i Sare koji se žurno pripremaju da budu domaćini trojici Božjih glasnika (usp. Post 18, 6). U noći izlaska Božjeg naroda iz egipatskog ropstva, Izraelci su žurno blagovali Pashu, kako bi u svakom trenutku bili spremni za polazak na put (usp. Izl 12, 11). Ovakvih bi se primjera zaista moglo još puno navesti. No, vjeru da se i iz ovih nekoliko koje smo naveli, uočiti poanta. Svatko je od nas pozvan, ne samo danas, ne samo sutra, nego i češće rekao bih čak i svaki dan pronositi dobrotu, s entuzijazmom i spremno poput Marije. Kada bi vas netko upitao: Kako iskazivati ljubav na kršćanski način? upravo ovdje, u današnjem Evanđelju, imamo najbolji primjer za to. Kao što Mudrost Sirahova naviješta: Za svakoga prinosa neka ti lice sja od veselja. (Sir 35, 8) Marijo, koja si puna milosti i pritječeš nam u pomoć s ljubavlju, Ti koja si u hramu čula da će Tvoj Sin biti znak protivljenja, između ostaloga i stoga što nam daje Svoje Tijelo za hranu, zagovaraj nas kako bismo uvijek spremno i radosno pružali pomoć. Krvi Kristova, ohrabri nas da djelujemo kao što si to činila i u životu sv. Gašpara, našeg osnivača. Amen. F. P.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)