Nevina dječica, mučenici

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Nevina dječica, mučenici
Blagdan

Čitanja: 1 Iv 1, 5 – 2, 2; Ps 123, 2-3a. 3b-5. 7b-8; Mt 2, 13-18.


Evanđelje dana (Mt 2, 13-18)

„Herod posla poubijati sve dječake u Betlehemu.“

Pošto mudraci otiđoše, gle, anđeo se Gospodnji u snu javi Josipu: »Ustani, reče, uzmi dijete i majku njegovu te bježi u Egipat i ostani ondje dok ti ne reknem jer će Herod tražiti dijete da ga pogubi.« On ustane, uzme noću dijete i majku njegovu te krene u Egipat. I osta ondje do Herodova skončanja — da se ispuni što Gospodin reče po proroku: Iz Egipta dozvah Sina svoga.
Vidjevši da su ga mudraci izigrali, Herod se silno rasrdi i posla poubijati sve dječake u Betlehemu i po svoj okolici, od dvije godine naniže — prema vremenu što ga razazna od mudraca. Tada se ispuni što je rečeno po proroku Jeremiji:
U Rami se glas čuje,
kuknjava i plač gorak:
Rahela oplakuje sinove svoje
i neće da se utješi
jer više ih nema.


Razmišljanje

Čudno je vidjeti kako se radost Božića prekinula sebičnošću i gnjevom čovjeka zaslijepljenog zlom. U tom ozračju radosti pojavljuju se nevini sveci, kao svjedočanstvo patnje i boli čovječanstva kako se ne bi zaboravio vapaj onih koje nitko ne čuje. Pazimo da nam se među božićne darove i ukrase, među prijateljstva i božićne obroke ne zavuče zaslon kojim se izoliramo od patnje drugih ljudi. Ovdje imam na umu tihu patnju, koja može biti prisutna čak i jako blizu nas, u našoj najbližoj okolini. Čuvajmo se da se ne nađemo među onima koji ne obraćaju pozornost na patnju usred Božića. Sam Bog daje nam primjer. Prati nas kao svjetlo u mraku. Zato je postao Čovjekom. Stajao je uz napaćene, uz one koji proživljavaju situacije na rubu očaja. Gledajmo kako postupa Bog i budimo nositelji nade onima koji na planu povijesnih događanja zaslužuju ime nevine dječice”. Čak i kada ne znamo tko je ta konkretna nevina osoba, koja upravo sada pati, svejedno možemo ući u tišinu i biti joj podrška. Zagovarajmo pred Bogom patnike, da postanu evanđeoski nevini sveci. W. Cz.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)