SVETA OBITELJ ISUSA, MARIJE I JOSIPA

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Nedjelja
SVETA OBITELJ ISUSA, MARIJE I JOSIPA

DAN ISELJENIKA

Čitanja: Sir 3, 2-6. 12-14; Ps 128, 1-2. 3. 4-5; Kol 3, 12-21; Lk 2, 22-40 ili kraće Lk 2, 22. 39-40.


Evanđelje dana (Lk 2, 22-40)

„Dijete je raslo, puno mudrosti.“

Kad se po Mojsijevu zakonu navršiše dani njihova čišćenja, poniješe Isusa u Jeruzalem da ga prikažu Gospodinu – kao što piše u Zakonu Gospodnjem.
Kad obaviše sve po Zakonu Gospodnjem, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret. A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila na njemu.


Razmišljanje

Danas kada slavimo svetkovinu Svete Obitelji, Crkva pred nas stavlja Evanđelje sv. Luke koji opisuje prikazanje Gospodinovo u Hramu. Svijet nam želi poništiti sve dosadašnje vrjednote po kojima smo živjeli: možemo primijetiti kako se napada obitelj, temelj našeg društva. Pod izlikom slobode, propagira se da možemo činiti što god želimo bez ikakve odgovornosti. Potrebno se danas itekako boriti za obitelj. Možemo puno toga naučiti od Svete Obitelji. Roditelji, Josip i Marija, donose Isusa kako bi Ga posvetili Bogu. Mi kao vjernici dužni smo svoje obitelji posvećivati Bogu i moliti za njih. Oni zajedno dolaze u Hram i time nam pokazuju način življenja kršćanske obitelji: obitelj koja moli zajedno, ostaje zajedno! Po skromnoj žrtvi koju su prinijeli možemo vidjeti kako nisu uživali u nekom bogatstvu i raskoši. Tu možemo zaključiti kako za dobrobit naše obitelji nije važno posjedovati velika materijalna sredstva. Također, vidimo kako su ponizna i otvorena srca slušali Božji glas i divili se onome što su čuli. To poziva i nas, da u našim odlukama koje donosimo kao obitelj, osluškujemo poticaje Duha Svetog. Takav način života omogućava djeci, koja su plod ljubavi supružnika, da rastu, jačaju, da se napunjaju mudrosti te da milost Božja ostaje na njima. Zamolimo Svetu Obitelj za zagovor i odlučimo se iznova za svetost. I.O.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)