Srijeda drugog tjedna po Božiću

Michelangelo Cerquozzi: Propovijed sv. Ivana Krstitelja, 17. st.

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Srijeda
Svagdan u božićnom vremenu

Čitanja: 1 Iv 2, 29 – 3, 6; Ps 97, 1. 3cd-4. 5-6; Iv 1, 29-34.


Evanđelje dana (Iv 1, 29-34)

„Evo Jaganjca Božjega!“

Sutradan Ivan ugleda Isusa gdje dolazi k njemu pa reče: “Evo Jaganjca Božjega koji odnosi grijeh svijeta!” To je onaj o kojem rekoh: Za mnom dolazi čovjek koji je preda mnom jer bijaše prije mene!” “Ja ga nisam poznavao, ali baš zato dođoh i krstim vodom da se on očituje Izraelu.”
I posvjedoči Ivan: “Promatrao sam Duha gdje s neba silazi kao golub i ostaje na njemu. Njega ja nisam poznavao, ali onaj koji me posla vodom krstiti reče mi: ‘Na koga vidiš da Duh silazi i ostaje na njemu, to je onaj koji krsti Duhom Svetim.’ I ja sam to vidio i svjedočim: on je Sin Božji.”


Razmišljanje

Treba naučiti »vidjeti« (Iv 1, 34). Evanđelist Ivan kaže da se to uči u hodu vjere. Tako je to bilo u slučaju Ivana Krstitelja. On isprva nije poznavao Isusa (Iv 1, 31.33); kasnije ga je upoznao kao Mesiju u liku jaganjca ili sluge (Iv 1, 29.32); konačno susreće ga u njegovoj božansko-ljudskoj osobnosti (Iv 1, 34).
Kako često ljude oko nas vidimo krivo! Oni žive među nama, no mi n prepoznajemo što su on. Pravi pogled na događaje i ljude često se stječe na kraju jednog dugog puta.