Sv. Ivan Bosco, prezbiter

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Ivan Bosco, prezbiter
Spomendan

Čitanja: 2 Sam 24, 2. 9-17; Ps 31, 1-2. 5. 6q2-7; Mk 6, 1-6.


Evanđelje dana (Mk 6, 1-6)

„Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju.“

U ono vrijeme: Isus dođe u svoj zavičaj. A doprate ga njegovi učenici. I kada dođe subota, poče učiti u sinagogi. I mnogi što su ga slušali preneraženi govorahu: »Odakle to ovome? Kakva li mu je mudrost dana? I kakva se to silna djela događaju po njegovim rukama? Nije li ovo drvodjelja, sin Marijin, i brat Jakovljev, i Josipov, i Judin, i Šimunov? I nisu li mu sestre ovdje među nama?« I sablažnjavahu se o njega.
A Isus im govoraše: »Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i među rodbinom i u svom domu.«
I ne mogaše ondje učiniti ni jedno čudo, osim što ozdravi nekoliko nemoćnika stavivši ruke na njih. I čudio se njihovoj nevjeri.


Razmišljanje

  • Priključit ću se učenicima koji s Isusom idu u Nazaret (r. 1). Isus se želi susresti s ljudima s kojima je živio trideset godina. S njima je odrastao, molio se, radio.
  • Kontemplirat ću Isusa u Njegovoj najobičnijoj svakodnevici. Zamislit ću si Ga pri jednostavnim obvezama svakodnevnog života, u molitvi, u razgovoru s vršnjacima, starijima, dok se smije i kada je tužan.
  • Osvijestit ću si da Isus voli moju svakodnevicu i moje zadatke. Sa mnom je na poslu, u molitvi, u razgovorima. Svaki dan me traži u mome Nazaretu.
  • Ući ću u sinagogu. Vidjet ću Isusa okružena svojim susjedima i rođacima. Naučava ih (r. 2). Ne shvaćaju Ga ozbiljno. Počinju se među sobom pogledavati, čude se, s prijezirom gledaju na Isusa. Sumnjaju u Njega (rr. 2-3). Što mogu reći o svojim sumnjama u vjeri?
  • Dijeljenje svakodnevnog života s Isusom, obični susreti i razgovori, česta druženja, sve je to dovelo do toga da su se navikli na Njega. Od Njega nisu puno očekivali. Za njih je bio samo jedan od mnogih susjeda. Nisu Mu povjerovali (rr. 4-6).
  • Navike i duhovne rutine mogu me zatvoriti za susrete s Isusom i učiniti da Isus i Njegova riječ za mene postanu obične. Zapitat ću se o svojim susretima s Isusom. Kako Ga slušam? Kako razgovaram s Njim?
  • U iskrenom razgovoru s Isusom pričat ću Mu o mojoj svakodnevici, onome što me trenutno veseli, o svojim svakodnevnim obvezama. Ponavljat ću: “Ostani sa mnom, volim Te, Ti si Bog”.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)