Četvrtak četvrtog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Četvrtak
Svagdan

Čitanja: 1 Kr 2, 1-4. 10-12; Ps 1 Ljet 29, 10. 11ab. 11d-12a. 12bcd; Mk 6, 7-13.

Klanjanje: Požega – Duh Sveti.


Evanđelje dana (Mk 6, 7-13)

„Poče ih slati dva po dva.“

U ono vrijeme: Dozva Isus dvanaestoricu te ih počne slati dva po dva dajući im vlast nad nečistim dusima. I zapovjedi im da na put ne nose ništa osim štapa: ni kruha, ni torbe, ni novca o pojasu, nego da nose samo sandale i da ne oblače dviju haljina.
I govoraše im: »Kad uđete gdje u kuću, u njoj ostanite dok ne odete odande. Ako vas gdje ne prime te vas ne poslušaju, iziđite odande i otresite prah ispod svojih nogu njima za svjedočanstvo.«
Otišavši, propovijedali su obraćenje, izgonili mnoge zloduhe, i mnoge su nemoćnike mazali uljem i oni su ozdravljali.


Razmišljanje

  • Na početku meditacije zamolit ću Isusa za duboko iskustvo istine da sam Njegov učenik. On me je odabrao. Računa sa mnom. Svaki moj dan nosi u sebi određeno poslanje. Vjerujem li u to da me Isus treba i šalje?
  • Stat ću među apostole. Primijetit ću zabrinutost na njihovu licu. Primaju vlast nad nečistim duhovima (rr. 7-8). Osvijestit ću si da, kad god se susrećem s Isusom u sakramentima ili u Njegovoj riječi, zli duhovi nemaju moć nad mnom. Kad sam s Isusom, ja mogu nad njima vladati.
  • Isus, koji me šalje, očekuje od mene da se oslonim isključivo na Njegovu snagu. Moram se odreći vlastitih mjera zaštite, koje me usredotočuju na samoga sebe, na ljudske snage.
  • Razmislit ću o svojim načinima kojima se osiguravam, uz koje sam čvrsto vezan. Koje od njih bi mi bilo najteže napustiti? Bih li bio u stanju od njih odustati kada bi to Isus od mene zatražio? Mogu li sa sigurnošću ustvrditi da mi je Isus dovoljan?
  • Isus mi daje do znanja da neću uvijek biti prihvaćen i primljen (rr. 10-11). Poučava me nutarnjoj slobodi u susretu s odbacivanjem i nerazumijevanjem. Što mogu reći o svom stavu prema ljudima koji me ne prihvaćaju? Predat ću ih Isusu.
  • Učenici su vjerni Isusovoj riječi i sami vide kako se Njegova obećanja ispunjavaju (rr. 1213). Oni rade stvari koje su, ljudski gledano, nemoguće. Koji segment života moje zajednice najviše treba obraćenja i izlječenja? Pitat ću Isusa što želi od mene u ovoj situaciji? Predat ću Mu sebe.
  • Približit ću se Isusu i reći Mu što me u mome služenju najviše nadilazi, s čime ne izlazim na kraj. Molit ću Ga: “Isuse, ukloni moj strah. Posluži se mnome kada Ti želiš i kako Ti želiš.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)