Srijeda dvanaestog tjedna kroz godinu

Vincent Van Gogh, Jesenje stablo, 1889.

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Srijeda
Svagdan

Čitanja: 2 Kr 22, 8-13; 23, 1-3; Ps 118, 33. 34. 35. 36. 37. 40; Mt 7, 15-20.


Evanđelje dana (Mt 7, 15-20)

„Po plodovima ćete ih njihovim prepoznati.“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Čuvajte se lažnih proroka
koji dolaze k vama u ovčjem odijelu,
a iznutra su vuci grabežljivi.
Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati.
Bere li se s trnja grožđe
ili s bodljike smokve?
Tako svako dobro stablo rađa dobrim plodovima,
a nevaljalo stablo rađa plodovima zlim.
Ne može dobro stablo donijeti zlih plodova
niti nevaljalo stablo dobrih plodova.
Svako stablo koje ne rađa dobrim plodom
siječe se i u oganj baca.
Dakle: po plodovima ćete ih njihovim prepoznati.«


Razmišljanje

  • Isus mi daruje mudrost potrebnu za duhovno razlučivanje. Pogledat ću svoju prošlost: kako sam i jesam li dosada prosuđivao svoje najvažnije životne izbore? Čime sam bio vođen? Isus skreće moju pozornost na nužnost razlučivanja.
  • Susretat ću se s krivotvorenom stvarnošću: ona je izvana obećavajuća i ugodna, a iznutra gramziva i destruktivna (r. 15). Moram se čuvati privida.
  • Prisjetit ću se situacija i događaja u kojima sam bio kušan pod krinkom dobra. Kako sam se tada ponašao? Kojim sam iskušenjima umakao, a kojima ne?
  • Isus mi ostavlja zlatno pravilo za donošenje odluka (r. 16): obratiti pozornost ne na ono što se čini na početku, na ono što je prvi dojam, već treba gledati na kraj, predviđati plodove koji će se iz mojih odluka roditi.
  • Dobri plodovi otkrivaju istinu o onome što je dobro, loši plodovi o onome što je loše (rr. 1619). Napravit ću vježbu: nacrtat ću „stablo” svog života na komadu papira. Najprije ću nacrtati najvažnije grane: vjera, poziv, obitelj, zajednica, osobni odnosi, posao itd. Zatim one manje važne.
  • Zatim ću na grane upisati konkretne plodove svoga života. Imenovat ću ih. Koji od njih su dobri? Koji loši? Koje bih odluke mogao i želio ponovno donijeti? Koje potvrditi i ojačati?
  • Rezultate ove vježbe predstavit ću Isusu. Zamolit ću Ga da mi ih pomogne pogledati Njegovim očima. Što bih Mu još htio reći?
  • Ponavljat ću: „Isuse, umnoži u meni dobre plodove, spali i u ognju Svoje ljubavi očisti ono što je loše u mome životu.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)