Sv. Irenej, biskup i mučenik

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Irenej, biskup i mučenik
Spomendan

Čitanja: 2 Kr 25, 1-12; Ps 136, 1-2. 3. 4-5. 6; Mt 8, 1-4.


Evanđelje dana (Mt 8, 1-4)

„Ako hoćeš, možeš me očistiti.“

Kad je Isus sišao s gore, pohrli za njim silan svijet. I gle, pristupi neki gubavac, pokloni mu se do zemlje i reče: »Gospodine, ako hoćeš, možeš me očistiti.« Isus pruži ruku i dotakne ga se govoreći: »Hoću, očisti se!« I odmah se očisti od gube. Kaže mu Isus: »Pazi, nikomu ne kazuj, nego idi pokaži se svećeniku i prinesi dar što ga propisa Mojsije, njima za svjedočanstvo.«


Razmišljanje

  • Ući ću među mnoštvo ljudi koje slijedi Isusa (r. 1). Duboko su dirnuti Njegovom katehezom na gori. Gledam u njihova lica, oči uprte u Učitelja. Čujem kako među sobom govore o Njemu. Na početku ove meditacije zamolit ću da i mene Njegova Riječ zahvati i moje dubine, da se otvorim Njegovoj iscjeliteljskoj moći.
  • Približit ću se Isusu tako da budem tik uz Njega. Gledam kako mu se približava gubavac (r. 2). Zadržavam se na toj slici čovjeka koji je prekriven gubom. Tijelo mu gnjije. Svi se odmiču od njega. Isus dopušta da Mu se približi.
  • Slika gubavca podsjeća me na moju gubu. Što je to što najviše nagrđuje moj život? Što me udaljava od ljudi? Kako se zove bolest moje duše? Imenovat ću grijeh koji unosi najviše smrti u moj život. Isus želi da Mu se približim.
  • Promatram ponašanje gubavca (r. 2): približava se Isusu, pada preda Nj i moli. Ne želi živjeti kao gubavac. Koji se osjećaji javljaju u mom srcu? Kakve misli? Želim li učiniti nešto slično? Dajem li sebi pravo da priđem Isusu sa svojom gubom?
  • Obratit ću pozornost na prve riječi gubavčeva obraćanja: Ako hoćeš… (r. 2)
  • Moli, ali istovremeno ništa ne iznuđuje od Isusa. Spreman je na sve da bude onako kako Isus hoće.
  • Razmislit ću o onim životnim izazovima na koje teško pristajem. Mogu li ih sada navesti pred Isusom i reći: „Ako hoćeš… Pristajem na sve što Ti želiš!”
  • Pokazat ću Isusu svoje nezacijeljene rane. Molit ću Ga da ih dotakne i ozdravi (r. 3). Zamolit ću Ga također da mi pokaže bolesna mjesta koja ne vidim, a na koja bih najviše trebao paziti (r. 4). Ponavljat ću u srcu molitvu: „Dodirni me, Gospodine, i ozdravi ako želiš!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)