Petak petnaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Petak
Svagdan

Čitanja: Iz 38, 1-6. 21-22. 7-8; Ps Iz 38, 10. 11. 12abcd. 16; Mt 12, 1-8.


Evanđelje dana (Mt 12, 1-8)

„Sin Čovječji gospodar je subote.“

U ono vrijeme prolazio je Isus subotom kroz usjeve. Učenici su njegovi ogladnjeli te počeli trgati klasje i jesti. Vidjevši to, farizeji mu rekoše: »Gle, učenici tvoji čine što nije dopušteno činiti subotom.« On im reče: »Niste li čitali što učini David kad ogladnje on i njegovi pratioci? Kako uđe u Dom Božji te pojedoše prinesene kruhove, a to ne bijaše slobodno jesti ni njemu ni njegovim pratiocima, nego samo svećenicima? Ili zar niste čitali u Zakonu da subotom svećenici u Hramu krše subotu, a bez krivnje su? A velim vam: veće od Hrama jest ovdje!
I kad biste razumjeli što ono znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva, ne biste osudili ove nekrive. Ta Sin Čovječji gospodar je subote!«


Razmišljanje

  • Žarkom ću molitvom zazivati Duha Svetoga da mi pomogne otvoriti se Riječi koju ću produbljivati u meditaciji.
  • Pridružit ću se Isusu i učenicima koji šetaju poljima. Umorni su i tako jako gladni da trgaju klasje i jedu zrnja (r. 1). Zamislit ću milosrdni Isusov pogled. Uočit ću koliko snažno je taj pogled u kontrastu s osuđujućim pogledima farizeja.
  • Sjetit ću se da Isus zna sve o meni, poznaje moju najdublju glad. Osjetit ću na sebi Njegov milosrdni pogled. Kako gledam sam sebe u trenutcima bespomoćnosti? Zamolit ću Isusa da me nauči gledati sebe Njegovim očima.
  • Obratit ću pozornost na zamjerke farizeja (r. 2). Toliko se brinu za slovo Zakona da ne primjećuju potrebe čovjeka. Razvija li moje življenje po zapovijedima osjetljivost za drugo ljudsko biće i ljubazno srce u meni?
  • Grčevito pridržavanje slova Zakona u srcima farizeja guši ljudsku osjetljivost. Nedostatak ljubavi onemogućava im da dublje proniknu Božji zakon. Isus im pomaže da čitaju Zakon s ljubavlju (rr. 3-8).
  • Zapitat ću se o svojim najdubljim motivacijama u svakodnevnom služenju. Ostajem li osjetljiv i dobar kada zahtijevam od sebe i od drugih? Jesam li sretan kada se potpuno dajem i žrtvujem? Radim li to iz ljubavi?
  • U iskrenom razgovoru s Isusom zamolit ću Ga da me pouči mudrosti i ljubavi u vršenju Božjega zakona. Ponavljat ću: „Isuse, pomozi mi da budem čestit i osjetljiv.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)