Subota petnaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Mih 2, 1-5; Ps 9, 1-2. 3-4. 7-8. 14; Mt 12, 14-21.

Titular: Brodski Stupnik, Gradina, Orubica – sv. Ilija Prorok – svetkovina.


Evanđelje dana (Mt 12, 14-21)

„Poprijeti im da ga ne prokazuju — da se ispuni što je rečeno.“

U ono vrijeme: Iziđoše farizeji iz sinagoge i održaše vijećanje protiv Isusa, kako da ga pogube.
Kad Isus to dozna, ukloni se odande. Za njim je išlo mnoštvo. On ih sve ozdravi i poprijeti im da ga ne prokazuju — da se ispuni što je rečeno po Izaiji proroku:
Evo Sluge mojega, koga sebi izabrah:
mog ljubimca, miljenika duše moje!
Stavit ću Duha svoga na njega:
naviještat će pravo narodima;
preti se neće, neće bučiti,
glas mu se neće čuti po trgovima;
trske stučene prelomiti neće,
stijenja što tek tinja neće ugasiti —
sve dok do pobjede ne izvede pravo.
Ime njegovo nada je narodima!


Razmišljanje

  • Evanđelist Matej skreće moju pozornost na podmuklo ponašanje farizeja. Oni održavaju vijećanje usmjereno protiv Isusa. Svjesno planiraju ukloniti Ga iz svoga života.
  • Zapitat ću se postoje li područja moga života u koja ne puštam Isusa, u kojima prigušujem Njegov glas ili ubijam nadahnuća koja od Njega dolaze? Zamolit ću Duha Svetoga da mi pomogne otvoriti se cijelim svojim bićem Njegovoj Riječi.
  • Isus se udaljava od farizeja. Nikome se ne nameće. Ne prisiljava da se prihvati Njegovu Riječ. Istovremeno, nastavlja propovijedati Evanđelje. Kontemplirat ću Njegovu moć kojom iscjeljuje one koji Ga puštaju u svoj život. Što bih Ga želio zamoliti? Na koja mjesta svoga života bih Ga želio pozvati?
  • Matej preda me stavlja svoju kontemplaciju Isusova lika koji je proročkim nadahnućem „naslikao” Izaija. Zastat ću nad riječima Proroka i promišljati ljepotu i nježnost moga Gospodina.
  • Evo… mog ljubimca, miljenika duše moje… (r. 18) Ovakvu sliku Isusa Otac stavlja preda me. On je Njegovo ljubljeno Dijete u kojem Mu je sva milina. Molit ću Oca da mi dade srce koje je sposobno ljubiti Isusa iznad svega.
  • Preti se neće, neće bučiti (…) trske stučene prelomiti neće, stijenja što tek tinja neće ugasiti. (rr. 19-20) Zastat ću nad ovim ganutljivim slikama da se nasitim Isusovom nježnošću. Prisjetit ću se situacija iz svoga života u kojima sam iskusio Njegovu strpljivu dobrotu, Njegovu nježnost u svojoj slabosti.
  • Zadržat ću se u razmatranju Isusova nježnog lika. Posvijestit ću si da Njegova milosrdna ljubav predstavlja najveću nadu moga života. Sačuvat ću tu sliku Isusa u svom srcu i ponavljati: „Ljubljeni Isuse, Ti si moja nada.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)