STRUČNI SKUP VJEROUČITELJA POŽEŠKE BISKUPIJE

U subotu, 5. studenoga u Dvorani svete Terezije Avilske u Požegi, održan je redovni stručni skup za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola Požeške biskupije u organizaciji Katehetskog ureda i Agencije za odgoj i obrazovanje. Tema stručnog skupa bila je »Vjeronauk u školi Požeške biskupije – 25 godina poslije«. Stručni skup je započeo zahvalnom molitvom vjeroučitelja pod geslom »Govori Gospodine, sluga tvoj sluša, ti imaš riječi života vječnoga«. Uvodne riječi u skup vjeroučiteljima i predavačima uputili su predstojnik Katehetskog ureda Robert Mokri i viša savjetnica za vjeronauk pri Agenciji za odgoj i obrazovanje Ankica Mlinarić. Predstojnik Mokri je ukratko iznio statističke podatke o broju vjeroučitelja u Požeškoj biskupiji, pohađanju vjeronauka u školama Požeške biskupije u posljednjih 15 godina, koja je s obzirom na pohađanje vjeronauka u osnovnim školama iznad državnog prosjeka te o djelovanju vjeroučitelja izvan škole, a u povezanosti sa župnom zajednicom. Demografski problemi Hrvatske odražavaju se na mogućnost zaposlenja novih vjeroučitelja, ali i na zaposlenost onih koji trenutno rade u školama. Viša savjetnica Mlinarić se osvrnula na 25-tu obljetnicu vjeronauka u školama, istaknuvši njegov značaj u školi i zahvalivši se vjeroučiteljima, a posebno bivšima i sadašnjem predstojniku Katehetskog ureda i voditeljima županijskih stručnih vijeća.
Prvo predavanje pod nazivom »Vjeronauk u školi nekad i sad. Usporedba dvaju vremena« održao je dr. sc. Stanislav Šota. U predavanju je usporedio vrijeme prije i nakon Drugog svjetskog rata s današnjim vremenom te iznio događaje i zakonske odredbe koje su u konačnici dovele do ukidanja vjeronauka koji je u školi postojao još od 1778. godine. Sličnost i iznošenje na vidjelo metoda i tehnika kojima se služio komunistički režim pomoć je za prepoznavanje problemskih situacija koje se i danas stvaraju oko vjeronauka u školi, ali i zahtjev za vjerodostojnim naviještanjem i svjedočenjem Božje riječi u društvu. Nakon predavanja uslijedila je tematska rasprava.
Drugo predavanje na temu »Odgovornost vjeroučitelja pred dogmatskim sadržajem Crkve, na primjeru trinitarnog nauka« održala je doc. dr. sc. s. Marija Pehar. Bog je ljubav jer je Trojstvo. Odgovornost prema sadržaju vjere dovodi nas pred pitanje kako trojstvenu dimenziju vjere utkati u svakodnevni život? Samo je kroz trojstvenu ispovijest moguća dosljednost u prenošenju objave Boga. Zajedništvo unutar osoba Presvetog Trojstva uzor je našeg djelovanja i svjedočenja, a gledanje čovjeka kroz prizmu Presvetog Trojstva ključ je za rješavanje problema postmodernističkog društva i naviještanja vjere.Nakon drugog predavanja uslijedilo je prikazivanje videozapisa »Vjeronauk u školi u Požeškoj biskupiji« povodom 25. obljetnice kojega je u suradnji s Katehetskim uredom pripremio vjeroučitelj Ivica Lalić. U njemu su svoja iskustva o uvođenju vjeronauka u škole, počecima rada i sadašnjem stanju iznijeli vjeroučitelji Požeške biskupije te prvi i sadašnji predstojnik Katehetskog ureda.
Treće predavanje održao je mr. sc. Branimir Stanić na temu »Zadnjih četvrt stoljeća vjeronauka u školi: između krize i blagostanja«. Brojni negativni izvještaji o vjeronauku u hrvatskim medijima navode nas na pitanje zašto je vjeronauk fenomen? Definirajući pojam i vrste krize mr. Stanić je istaknuo kako, kad je u pitanju vjeronauk u školi, nije u krizi Crkva, nego oni kojima vjeronauk smeta i koji negativnim medijskim natpisima već 25 godina na njega privlače pažnju. Unatoč tome, rješenje ne bi smjelo biti ignoriranje takvoga stanja već različiti načini i metode komuniciranja prikladni kriznim vremenima, a kojima se Crkva može i treba poslužiti kako bi se u skladu sa svojim poslanjem približila svima pa i onima koji je smatraju nepoželjnom u današnjem društvu. Stručni skup završio je pjevanjem himna Tebe Boga hvalimo i molitvom koju je predvodio jedan od prijašnjih predstojnika Katehetskog ureda mr. sc. Žarko Turuk.