SVETKOVINA BEZGRJEŠNOG ZAČEĆA BDM U NOVOJ GRADIŠKI

Na svetkovinu Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, zaštitnika istoimene novogradiške župe, 8. prosinca požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je u župnoj crkvi u Novoj Gradiški euharistijsko slavlje. S njim su koncelebrirali svećenici Novogradiškog dekanata na čelu s dekanom Željkom Volarićem. Nakon pozdrava župnika Perice Matanovića biskup je u uvodnoj riječi čestitao župljanima svetkovinu zaštitnice njihove župe, a novogradiškom gradonačelniku, njegovim suradnicima i svim drugim građanima čestitao je Dan grada. Rekao je da smo se sabrali proslaviti ono što je Bog po Sinu svome Isusu Kristu ostvario za čovjeka i jedinstveno očitovao na nazaretskoj djevojci Mariji, njegovoj Majci. Pozvao je nazočne da se saberu pred Božjim djelom, ostvarenim u Mariji, provjere što u svojem životu žele postići, pokaju za ljudsku nemoć da bi u njima mogla djelovati Božja preobražavajuća moć.
U homiliji je biskup Antun zapodjeo dijalog s nazočnom djecom, najprije o školi, a onda o saobraćajnoj nesreći u kojoj su se sudarila dva automobila, a koju su djeca vidjela dok su dolazila u crkvu. Kazao je da se obdržavanjem saobraćajnih propisa izbjegavaju saobraćajne nesreće i sretno stiže do cilja vožnje. Približio im je govor o vjeri kao životnoj vožnji kojom se može stići do neba ako se slijedi Božje naputke, i izbjeći sudar sa zlom koje čovjeka odvlači u propast. Istaknuo je kako je u središtu današnje svetkovine lik nazaretske djevojke Marije, koja je poslušna Božjoj riječi prihvatila suradnju s Bogom te znala kamo treba ići i do kuda treba stići. Povezao je to s traganjem mnogih naših mladih ljudi za boljim životom, koji odlaze napose iz Slavonije u nastojanju da pronađu radno mjesto i bolji život. Podsjetio je kako se u Hrvatskoj usvajaju europski propisi i izrađuje dokumentacija po kojoj bi se moglo povući što više novca iz europskih fondova i ostvariti materijalno blagostanje naše zemlje. No, upozorio je da se time pridonosi samo poboljšanju okolnosti u kojima živimo, ali ne mijenja čovjek u svojoj ranjenosti zlom i smrću. Kazao je da se novčanim sredstvima, kako god ona bila velika, ne može ostvariti izvorni Božji projekt o čovjeku, kojega je svaki od nas svjestan i za kojim čezne svako ljudsko srce.
Polazeći od prvoga blagdanskog čitanja, biskup je progovorio o činjenici zla, grijeha i smrti, te o Božjem odgovoru na to ljudsko stanje, koje opisuje sv. Pavao u naviještenom ulomku iz Poslanici Efežanima. Pavao uvjerava Efežane da je Božjem projektu o čovjekovu oslobođenju ranjenosti zlom i smrću ime Isus Krist, koji je utjelovljenjem i rođenjem od Marije postao jednim od nas, ušao u ranjenost našega tjelesnog postojanja, i snagom Božje ljubavi izliječio ono što je čovjek svojom slobodom na Božjem projektu pokvario. Biskup je ustvrdio da je Marija već u svom začeću po Božjem naumu bila dionicom toga oslobođenja, do kojega ne može dovesti ništa drugo, nego samo ljubav, moć kojom Bog pobjeđuje smrt. Pozvao je nazočne da se danas pred Marijom, tim veličanstvenim i do punine izvedenim Božjim djelom, odluče živjeti ne samo po svojim ljudskim, europskim mogućnostima, nego budu dionicima Božjega milosnog fonda ljubavi. Uputio je Mariji molitvu da im svojim zagovorom pomogne snažnije se opredijeliti za put vjernosti Bogu kojim je ona išla.Na koncu misnog slavlja biskup je zahvalio svećenicima i drugim nazočnima na njihovu sudjelovanju, pozvavši ih da dok nastoje ostvarivati različite projekte materijalnog boljitka Hrvatske, ne zaborave kako jedino s Isusom Kristom mogu ostvariti Božji projekt o čovjeku. Podsjetio ih je da se 13. prosinca navršava 25 godina od razaranja voćinske crkve i stradanja 47-ero nedužnih ljudi, rekavši da je to naša hrvatska, slavonska rana, i pozvao ih da toga dana hodočaste u Voćin i sudjeluju u programu njezina liječenja molitvom, pokorom i euharistijskom žrtvom.