Hodočašće maturanata Katoličkih škola Požeške biskupije u Rim

Od 24. do 31. kolovoza šezdesetak maturanata Katoličkih gimnazija u Požegi i Virovitici,  predvođeni požeškim biskupom Antunom Škvorčevićem, vjeroučiteljem Marijanom Pavelićem i svojim profesorima boravili su u Rimu na svom zahvalnom hodočašću. Putujući prema Rimu zaustavili su se u Firenzi te razgledali znamenitosti toga grada: katedralu, crkvu Santa Maria Novella, Palazzo Medici, crkvu San Lorenzo, Ponte vecchio i druge znamenitosti. Po dolasku u Rim, u nedjelju 26. kolovoza slavili su svetu misu u Kalistovim katakombama, koju je predvodio vjeroučitelj Marijan Pavelić, a istoga dana razgledali su neke od rimskih znamenitosti, među kojima  baziliku sv. Ivana u Lateranu, Pantheon, Piazzu Navona, Fontanu di Trevi te Španjolski trg.

Središnji događaj hodočašća bila je sveta misa u bazilici sv. Petra u Vatikanu na grobu sv. Ivana Pavla II., utemeljitelja Požeške biskupije, koju je 27. kolovoza  predvodio požeški biskup Antun Škvorčević. Uvodeći u euharistijsko slavlje biskup Antun je maturantima uputio pitanje, jesu li se snašli hodeći rimskim ulicama, istaknuvši da je u njih na svoj način utisnut trag mučeništva brojnih kršćana te vjere mnoštva hodočasnika tijekom povijesti. Upoznao ih je s poviješću bazilike sv. Petra, rekavši kako se ona nalazi na području nekadašnjeg Neronova cirkusu, gdje je mučen sv. Petar, čemu je svjedok obelisk koji je bio u Cirkusu a danas se nalazi u središtu trga sv. Petra. Rekao im je kako se u blizini nalazilo pogansko groblje na kojem je, nakon mučeničke smrti, bio pokopan sv. Petar, nad čijim je grobom car Konstantin nakon davanja slobode kršćanima 313. godine podigao velebnu baziliku. U 16. stoljeću, nastavio je biskup, izgrađena je današnja bazilika. Istaknuo je kako kroz mnoga stoljeća ovo sveto zdanje privlači brojne hodočasnike na Petrov grob, među njima i Hrvate, o čemu svjedoči i stari hrvatski novčić pronađen pri arheološkim iskapanjima groba, a još snažnije talijanski pisac Dante Alighieri. On je, najvjerojatnije jubilarne 1300. godine zapazio kako su Hrvati s posebnim raspoloženjem promatrali relikviju Veronikina rupca, izloženu u Bazilici sv. Petra te je zapisao u svojoj Božanstvenoj komediji:  „Poput onoga koji možda iz Hrvatske / dođe da vidi našu Veroniku, / pa svojom vjekovječnom čežnjom nezasićen, / kaže u misli, dok se pokazuje (rubac), / o Gospode moj, Isuse Kriste, pravi Bože, / tako li je, dakle, izgledalo lice tvoje?“. Biskup je kazao maturantima da su u ovoj Bazilici, središtu Katoličke Crkve, na svoj način kod kuće, te ih je pozvao  da  saberu svoje hrvatsko srce, kako bi u njega ušla ona ista Isusova snaga  kojom je bio zahvaćen sv. Petar i brojni hodočasnici tijekom mnogih stoljeća.

U homiliji biskup je na temelju naviještenoga evanđeoskog ulomka iz Ivanova evanđelja progovorio o Petru kao slabom, emotivnom i brzopletom čovjeku, koga je Isus izabrao i dao mu posebnu ulogu među dvanestoricom i u Crkvi. Podsjetio je kako Isus postavlja pitanje, što kažu ljudi i sami učenici tko je on i kako Petar u ime svih odgovara da je Isus Sin Boga Živoga. Na to ga Isus proglašava stijenom na kojoj gradi Crkvu svoju. Biskup je protumačio maturantima kako  Petrov odgovor nije neko naučeno ljudsko znanje, nego djelo Božje objave po kojem Petar vjerom prepoznaje pravi Isusov identitet, te osnažen Duhom Svetim na dan Pedesetnice postaje hrabar svjedok Isusa Krista sve do mučeništva. Isus Krist je u Petru pobijedio jer mu se u povjerenju potpuno predao i darovao. Biskup je upitao: „Kamo ste vi, dragi maturanti iz Požege i Virovitice, krenuli nutarnjim putem povjerenja? Jeste li svoje povjerenje uložili u nešto sitno i kratkoročno ili računate s Isusom Kristom? Pozivam vas da na ovom snažnom mjestu učinite najbolji korak i poput sv. Petra svoje povjerenje stavite u Isusa Krista i dopustite mu da on u vama pobijedi!“.

Potom im je izložio kako je Petrova uloga živa sve do naših dana po njegovim nasljednicima koji nastavljaju voditi Isusovu Crkvu, graditi, vezati i opraštati, biti vidljivi znak Isusa Krista, pobjednika nad grijehom i smrću. Podsjetio je na povezanost Hrvata s nasljednicima sv. Petra, spomenuvši među ostalim kako je papa Ivan VIII.  godine 879. pisao hrvatskom knezu Branimiru da je na blagdan Isusova uzašašća na oltaru sv. Petra blagoslovio kneza i hrvatski narod, nazvavši ga narodom sv. Petra. Kazao je biskup kako je u različitim dokumentima koji se čuvaju u Rimu zasvjedočen naš hrvatski identitet. Blagodat povezanosti s Petrovim nasljednici Hrvati su iskusili tijekom mnogih stoljeća, sve do naših dana, do pape Ivana Pavla II. koji je 1992 godine prvi priznao neovisnost Hrvatske, tri puta nas posjetio u Hrvatskoj, učeći nas kako u našoj povijesti trebamo čitati Božju prisutnost, osobito u teškim vremenima. Konačno, nastavio je biskup, sv. Ivan Pavao II. utemeljio je našu Požešku biskupiju 1997. godine i time je započela nova dionica naše pripadnosti Isusovoj Crkvi. Kazao je maturantima da bez uspostave Požeške biskupije ne bi bilo niti njihovih gimnazija, te bi njihovi životi krenuli drugačijim putem. Pozvao ih je da zahvale Bogu na svemu što je učinio za nas služenjem Petrovih nasljednika, napose sv. Ivana Pavla II.

Pored toga, biskup je maturante potaknuo da poput onih Hrvata o kojima je pisao Dante i oni budu bogotražitelji, osluškujući kamo ih vode mladenačke čežnje koje je u njima probudio Bog te da otkriju da njihovo srce – kako je primijetio sv. Augustin – čezne za puninom i mirom koja je Bog sam prisutan u našem srcu. Kazao im je: „Dragi maturanti, nemojte prigušiti ili usmrtiti svoje srce, nego mu omogućite Božju blizinu i u punini njegove prisutnosti otkrijte da ste bića smisla. Ostvarujte tu  hrvatsku bogotražiteljsku dimenziju  i  budite novi naraštaj naše domovine“, pozvao ih je biskup. Spomenuo im je još kako je sv. Ivan Pavao II. osobito volio mlade ohrabrivati Isusovim pozivom Petru i učenicima „Duc in altum“ koje je geslo katoličkih škola Požeške biskupije. To je poziv da izvezu na pučinu, u dubinu, jer su stvoreni za vječnost. Biskup je potaknuo maturante da vjerni geslu njihovih škola, po povratku u Hrvatsku, povezu dublje, ne ostanu na površini i u ravnodušnosti, nego tragaju za puninom života, koja je Isus Krist. „Sv. Ivane Pavle, prijatelju hrvatskog naroda i mladih, moli za nas!“, zaključio je biskup. Na koncu misnog slavlja biskup je pozvao maturante da se upute na grob sv. Petra i ondje zajednički ispovijede vjeru.

U popodnevnom dijelu programa razgledali su baziliku sv. Petra, Colloseum te antičke ostatke središta starodrevnog grada Rima. Tijekom svoga boravka u Rimu posjetili su i Vatikanske muzeje te Michelangelovo remekdjelo – Sikstinsku kapelu. U srijedu, 29. kolovoza, predvođeni biskupom Antunom sudjelovali su na Generalnoj audijenciji pape Franje na Trgu sv. Petra. Maturanti su imali čast da ih splitski svećenik Mario Popović, djelatan u Državnom tajništvu predstavi papi Franji, koji im je potom uputio sljedeće riječi: „Od srca pozdravljam hrvatske hodočasnike, a osobito svećenike, nastavnike, sjemeništarce i maturante katoličkih gimnazija iz Požeške biskupije zajedno s njihovim biskupom msgr. Antunom Škvorčevićem. Dragi mladi prijatelji! Susret sa živim Gospodinom u sakramentima neka ražari vaša srca kako biste oduševljeno svjedočili svoju vjeru i ljubili bližnjega. Hvaljen Isus i Marija“, zaključio je papa Franjo, a maturanti popratili gromoglasnim pljeskom i poklicima Svetom Ocu. U osobnom susretu s papom Franjom biskup Antun mu je rekao kako dolazi iz Biskupije koju je prije dvadeset godina utemeljio sv. Ivan Pavao II., da je u pratnji maturanata biskupijskih katoličkih gimnazija, zahvalio  mu na  poticajnim riječima te mu prenio ljubav, sinovsku odanost, poštovanje i molitvenu potporu maturanata u njegovu vršenju sveopće Apostolske službe. Biskup je kazao Papi kako će se za dva dana, na hodočašću u biskupijskom svetištu Gospe od Suza – uz svećenike, redovnike i redovnice, bogoslove i vjeroučitelje – okupiti i brojne obitelji, djeca i mladi, stariji i bolesni te da ćemo uključiti u molitvu i njegovu osobu i služenje općoj Crkvi u ovim teškim vremenima. Sveti Otac je podsjetio na važnost obitelji u Crkvi i društvu, pohvalio ono što nastojimo činiti za mlade u našim katoličkim školama i na drugim razinama, ustvrdivši da nam se on pridružuje u molitvi te svim hodočasnicima Gospi od Suza upućuje pozdrav i svoj poseban apostolski blagoslov.

Po završetku audijencije biskup Antun se susreo s maturantima  na zajedničkom objedu, gdje je bila prigoda podijelili osobna iskustva proteklih triju godina školovanja u katoličkim gimnazijama kao i radosne trenutke s hodočašća. Istoga dana vjeroučitelj Marijan Pavelić je predvodio euharistijsko slavlje u bazilici sv. Marije Velike. Na povratku u domovinu posjetili su Asiz i razgledali baziliku i samostan sv. Franje, baziliku sv. Klare, Porcijunkulu i druge znamenitosti grada te su stigli u Hrvatsku u ranim jutarnjim satima 31. kolovoza.