Znanstveno-stručni skup o Antunu Kanižliću u Požegi

U organizaciji požeškog Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Požeške biskupije, 15. studenog u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi održan je Znanstveno-stručni skup o Antunu Kanižliću, požeškom isusovcu, prosvjetitelju i književniku. Na otvorenju skupa dr. sc. Snježana Jakobović, u ime organizatora pozdravila je sudionike skupa, predavače i sve nazočne. Riječ pozdrava u ime suorganizatora skupa Požeške biskupije uputio je generalni vikar Josip Krpeljević. Pozdravnim riječima skupu su se također obratili Darko Puljašić, požeški gradonačelnik, i Vedran Neferović dožupan Požeško-slavonske županije.

U prijepodnevnom dijelu programa održana su četiri predavanja. U prvom predavanju pod naslovom «Sličnosti i razlike hrvatskih religioznih poema» Zlata Šundalić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku  prikazala je sličnosti i razlike Kanižlićeva poeme »Sveta Rožalija« s religioznim poemama drugih hrvatskih književnika (Ivan Gundulić, Ivan Bunić Vučić i Ignjat Đurđević). Potom je Vladimir Dugalić, s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu u predavanju »Teološke tradicije u molitveniku Bogoljubnost molitvena (1766.)« prikazao  nastanak, recepciju i utjecaj spomenutog Kanižlićeva molitvenika. Sanja Nikčević s osječke Akademije za umjetnost i kulturu održala je predavanje pod naslovom »Antun Kanižlić ili protjerani/zabranjeni kršćanski svjetonazor u literaturi«. Prijepodnevni program predavanjem »Okolnosti, izvori i dometi Kanižlićevih katekizama« zaključio je Mijo Korade s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Uslijedila je podnevna stanka tijekom koje su sudionici razgledali izložbu o Antunu kanižliću u njegovoj spomen-kripti u obližnjoj crkvi sv. Lovre.

U popodnevnom dijelu programa održano je pet predavanja. Najprije je Karolina Vrban Zrinski s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu u predavanju pod naslovom «Lingvostilistička usporedba štokavske i kajkavske Svete Rožaije» pružila lingvostilističku analizu Krizmanićeva prijevoda Kanižlićeve poeme na kajkavski. Zatim je Katarina Aladrović Slovaček s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prikazala «Jezične zanimljivosti Kanižlićeve Svete Rožajije». Potom je Ivan Missoni u predavanju pod naslovom «Ljubav Božja kao odvratiteljica od zavodljivih napasti u Kanižlićevoj Svetoj Rožaliji» prikazao svrhu i funkciju alegorijske figure Ljubavi Božje u Kanižlićevoj poemi. Predavanje profesora Daria Budimira «Književna i kazališna recepcija Kanižlićeve Svete Rožalije» u njegovoj odsutnosti održala je Sanja Nikčević. Program je zaključio Mijo Korade predavanjem «Antun Kanižlić i Vincenzo Basile: Kanižlićeva djela u Dalmaciji u 19. stoljeću».

U glazbenom djelu Mješoviti zbor Glazbene škole Požega pod vodstvom dirigentice Branke Horvat, uz klavirsku pratnju Tina Tonkovića izveo je skadbu Cantique de Jean Racine (G. Fauré) i pjesmu Pohvale Isusu i Mariji (A. Kanižlić/I. Sučić/M. Lešćan/. Stihove iz Svete Rožalije recitirao je Petar Petrović. Sudionici skupa razgledali su Dijecezanski muzej i Riznicu požeške Katedrale te su sudjelovali na svetoj misi u crkvi sv. Lovre.