Čestitanje Božića djelatnika katoličkih škola Požeške biskupije

U odgojno-obrazovnom centru u Požegi, na svršetku prvog školskog polugodišta i pred blagdan Božića, 23. prosinca djelatnici pet katoličkih škola iz Požege, Virovitice i Novske, predvođeni svojim ravnateljima Ivanom Bedeničićem, Franom Barišićem, Marijanom Novak Stanić, Mariom Večerićem i Krunoslavom Jurakovićem susreli su se s biskupom Antunom Škvorčevićem na tradicionalnom predbožićnom primanju i čestitanju.

Pozdravljajući na početku susreta biskupa Antuna, ravnatelje i sve djelatnike, predstojnik Ureda za katoličke škole Ivica Žuljević ukratko se osvrnuo na proteklu godinu. Istaknuo je među ostalim završetak dvogodišnjeg projekta dogradnje i energetske obnove zgrade Katoličke osnovne škole i Katoličke klasične gimnazije u Virovitici te je kazao kako svima predstoji izazov duhovnog, intelektualnog i odgojnog rada s učenicima i roditeljima. Najprije je zahvalio biskupu Antunu, osnivaču spomenutih škola, za pažnju koju iskazuje djelatnicima i učenicima biskupijskih katoličkih škola te za brigu oko materijalnih ulaganja i pedagoškog standarda djelovanja. U ime svih djelatnika katoličkih škola u Požeškoj biskupiji poželio je biskupu Antunu radostan i blagoslovljen Božić. Pridružili su mu se ravnatelji navedenih škola s predstavnicima te biskupu uručili simbolične božićne poklone koje su priredili zajedno s učenicima i njihovim roditeljima.

Biskup je zahvalio na čestitci i darovima te podsjetio kako je najljepši dar ono što djelatnici katoličkih škola nastoje činiti mladim naraštajima. „Uvijek me oduševljavala Enciklika pape Ivana XXIII. pod naslovom ‘Mater et magistra’. Opisujući Crkvu, Papa je kazao kako je ona prije svega ‘mater – majka”, a onda ‘magistra – učiteljica’. Kad vas gledam  kako ste složeni u ovoj dvorani poput nekog vijenca podsjećate me da vi jeste vijenac naše mjesne Crkve, Požeške biskupije u smislu njezinoga poslanja majke i učiteljice“, ustvrdio je biskup Božićno otajstvo stavlja nam pred oči Mariju, nastavio je, koja je s osobito brižnom osjetljivošću pristupala Isusu zbog Božjeg nauma o čovjeku koji je u njem započeo ostvarivati. „U malom djetetu Isusu ostvaruje se Božji naum za svakog čovjeka, za čovječanstvo i svemir sa značenjem za vječnost. Kad se Crkva kao majka prigiba nad novim rođenjima, onda ona najprije gleda u svakom djetetu baš tu činjenicu, da je Bog s tim novim stvorenjem odlučio ostvariti svoj naum.“ Učitelji i profesori zajedno s roditeljima trebaju usvojiti taj pristup te poput Marije, koja je u Isusu promatrala Božje djelo i s njime surađivala, i oni  uvijek polaziti od činjenice da je Bog u povjerenoj im školskoj djeci započeo ostvarivati svoj naum te mu u tom biti suradnici. Drugi vatikanski sabor – nastavio je biskup – govori da je Crkva majka po tome što kroz vjeru i krštenje rađa novo Isusovo potomstvo za život vječni. U tom smislu crkveno majčinstvo prisutno je u biskupskom i svećeničkom služenju, ali i u svima onima koji vrše učiteljsko poslanje. „Crkva ih je kao majka rodila krštenjem, a vi im dalje svojom pažnjom, ljubavlju i znanjem, napose svojim svjedočenjem vjere, pomažete da rastu više, dublje, punije iz Božjih mogućnosti. Pomažete im doći do ljudskih znanja, ali još više, pomažete im prepoznati tko su oni i koji je njihov status po Božjem naumu.“ Biskup je podsjetio na Pavlove riječi upućene Galaćanima: „Od žene bi rođen, Zakonu podložan da podložnike Zakona otkupi te primimo posinstvo“ i ustvrdio kako smo u Isusu Kristu svi postali sinovi i kćeri Božje, baštinici Isusova sinovstva.  „To je dinamizam u koji ste uključeni te vas ne promatramo kao bilo kakve učitelje, nego baš učitelje u katoličkim školama čije je polazište vjera“, zaključio je biskup.

Mons. Škvorčević na kraju je zahvalio djelatnicima škola za sve ono što nastoje činiti, unatoč raznovrsnim nevoljama i protivljenjima, pohvalivši dobrohotnost kojom sudjeluju u poslanju Crkve kao majke i učiteljice. Riječi zahvale uputio je i ravnateljima za odgovornost koju nose, a osobitu zahvalnost iskazao je predstojniku Ureda za katoličke škole koji koordinira sveukupnim djelovanjem katoličkih škola Požeške biskupije. Ohrabrio je nazočne  učitelje i profesore  neka dopuste da u njih uđe nježnost, svjetlost, ljepota, dobrota plemenitost i druge duhovne neopipljive vrijednosti bez kojih čovjek ne može opstati. „Kada to uđe u nas tada je Božić u našem srcu, a taj je najljepši“, zaključio je biskup. Potaknuo ih je da ne zapuste svoje srce u njegovim čežnjama za Bogom te im čestitao Božić srca, pun topline u obiteljima i u školi.

Susret je nastavljen u božićnoj pjesmi i druženju uz prigodni domjenak.