Epidemiološke mjere za Badnjak i svetkovinu Božića

Poštovana i draga braćo svećenici!

U prilogu vam dostavljamo na znanje i ravnanje dopis Tajništva Hrvatske biskupske konferencije s mjerama koje je primilo od Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i kojih se treba pridržavati u crkvama na Badnjak i svetkovinu Božića.


Uzoriti/Preuzvišeni (nad)biskupi.

Nakon što smo Vam poslali prijedloge mjera te Vaših komentara na temelju kojih su se vodili pregovori sa Stožerom civilne zaštite Republike hrvatske, po nalogu Predsjednika HBK, mons. Želimira Puljića dostavljam Vam mjere koje će stožer objaviti a bit će aktualne za Badnjak i Božić. Nakon 25. prosinca za vjerska okupljanja će biti na snazi mjere koje su bile aktualne do sada.

Mjere i preporuke su najavljene na Konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH, te Vam šaljemo sadržaj mjera koje su nam poslali iz Stožera, a koje će biti na snazi za Badnjak i Božić:

  • „Stožer moli podršku u osiguravanju pridržavanja mjera prilikom svetih misa, ako se tih mjera vjernici budu pridržavali, smanjuju rizik prijenosa bolesti tijekom misnog slavlja.
  • Trajanje svetih misa u božićno vrijeme, a osobito polnoćku, treba koliko je moguće skratiti, a povećati broj svetih misa te pomaknuti mise na Badnjak u ranije termine, da završe do 22 sata.
  • U crkvama maksimalni broj vjernika na misi ograničiti na način da se udovolje slijedeći uvjeti: broj vjernika koji mogu istovremeno biti u crkvi ovisi o unutarnjoj površini crkve na način da ne smije biti više od jednog vjernika na sedam (7) kvadratnih metara prostora predviđenog za vjernike. To znači da se broj vjernika u crkvi određuje na temelju kvadratnih metara prostora unutrašnjosti crkve (u površinu crkve se u ovom slučaju ne računa prostor oko oltara) te istovremeno treba osigurati dva metra razmaka u svim smjerovima između vjernika na misi.
  • Obavijest o najvećem dopuštenom broju vjernika na misi treba biti istaknuta na ulazu, a župljani trebaju voditi računa o tome da zaduže nekoga da kontrolira broj osoba koje ulaze.
  • Članovi istog kućanstva i obitelji koje zajedno dođu na misu, ne trebaju održavati međusoban razmak od dva metra, ali između jednog kućanstva/obitelji i drugog kućanstva/obitelji treba biti razmak od dva metra. Preporučujemo odrediti klupe koje su namijenjene vjernicima koji dolaze u grupama iz istog kućanstva/obitelji (npr. prvih par klupa).
  • Radi osiguravanja udaljenosti u anteroposteriornom smjeru, može se koristiti tek svaki drugi red klupa i treba označiti koje su klupe predviđene za vjernike a koje se ne mogu koristiti.
  • U redu za pričest treba održavati razmak od dva metra i smjer kretanja treba biti takav da se nakon pričesti ne vraća vjernik istim putem kojim je išao na pričest već da zaobiđe klupe i vrati se na svoje mjesto.
  • Cijelo vrijeme boravka u crkvi (osobito za vrijeme govora i pjevanja), vjernici trebaju nositi masku (osim u vrijeme pričesti).
  • Odustati od zbornog pjevanja, pjevanje jednostavnih napjeva koje će vjernici pjevati na svojim mjestima je moguće.
  • Pri ulasku u crkvu, potrebno je dezinficirati ruke.
  • Izbjegavati fizički dodir (rukovanje i ljubljenje) pri čestitanju Božića.
  • Prije mise i nakon mise pridržavati se ograničenja vezanih uz fizički kontakt s osobama koje nisu članovi kućanstva.“

S osobitim poštovanjem i srdačan pozdrav u Gospodinu.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup

Ivan Popić
kancelar