Susret trajne formacije mladih svećenika i đakona u Požegi

U Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi, 16. svibnja 2022. održan je susret trajne formacije mladih svećenika i đakona, dijecezanskih i redovničkih. Na programu je sudjelovao i požeški biskup Antun Škvorčević. Pozdravljajući nazočne svećenike i đakone, biskup je rekao da se raduje svakom susretu s njima, napose ovih dana na slavljima svete potvrde u župama, kao i prigodom njihove trajne formacije. Podsjetivši ih kako se Požeška biskupija spominje 25. obljetnice svog osnutka, biskup je naglasio da su mladi svećenici njezina velika nada, i da na njih na poseban način računa Gospodin Isus Krist koji ih je pozvao i poslao. Istaknuo je da se nalazimo u uskrsnom vremenu, pred svetkovinu Uzašašća, kad započinje izvorna devetnica za Duhove, u kojoj prepoznajemo kako je Crkva oživljena Duhom Svetim krenula iz Dvorane posljednje večere povijesnim putem svoga poslanja koje traje već dvije tisuće godina, te u tom dinamizmu i mi imamo svoje mjesto i poslanje.

Kazao je kako je svetkovina Duhova o 25. obljetnici Požeške biskupije prikladno vrijeme da svećenici stave sebe i svoje poslanje u središte promišljanja i nastojanja oko vlastite duhovne obnove. Istaknuo je da tome služi i ovaj susret trajne formacije te najavio predstojeće događaje u kojima će sudjelovati mladi svećenici. To su duhovne vježbe koje započinju upravo na Duhove navečer, potom su duhovne vježbe za đakone prije prezbiterskog ređenja, zatim njihovo ređenje i mlade mise a početkom srpnja mladi svećenici će sudjelovati na Biskupijskom hodočašću u Rim, gdje će na grobu sv. Petra i na grobu utemeljitelje naše biskupije sv. Ivana Pavla II. slaviti s dijecezanskim biskupom zahvalnu svetu misu. Kazao je kako je u dosadašnjem djelovanju naše Biskupije od najveće važnosti – a tako će biti i u budućnosti – ono što su svećenici, dijecezanski i redovnički, u zajedništvu s biskupom nastojali činiti. Zahvalivši im na tom nastojanju, biskup ih je pozvao da vole svoju mjesnu Crkvu, ne u emotivnom smislu, nego sjedinjeni s Isusom Kristom u onom što on želi ostvariti u njoj po njihovu djelovanju.

Polazeći od ulomka kratkog čitanja iz Knjige otkrivenja u kojem sv. Ivan polazi od tri čovjekove sposobnosti „vidjeti“, „čuti“ i „govoriti“, biskup je upitao mlade svećenike što oni vide, čuju i govore ponajprije o sebi samima a ne o drugima, kako smo po svojoj ranjenoj naravi skloni to negativno činiti. Dok jedni o drugima govorimo pozitivno, lijepo i dobro, to je blagoslovljeno; ali čim se to pretvori u negativno i pomračeno gledanje na druge i pričanje o drugima, upadamo u stanje zarobljenosti zlom, koje ne dolazi od Boga, ustvrdio je biskup. Još je rekao da gledati, slušati i govoriti o onome što ne dolazi od Boga jest gubljenje vremena i služenje Zlome. Naprotiv, najzdravije je sebe gledati, osluškivati i sebi i Bogu o sebi pripovijedati. Pozvao je mlade svećenike da ne gube dragocjeno vrijeme, baveći se stvarima zbog kojih njihovo svećeništvo i sve što je s njime povezano postaje teško, nego uvijek nastoje u Crkvi i svom svećeništvu vidjeti, čuti i govoriti ono što je Božje, stavljajući u središte svog svećeničkog života i djelovanja Isusa Krista u duhu našeg biskupijskog gesla „Krist dana i uvijeke“. Također ih je pozvao da se svakoga dana utvrđuju u svijesti da Božjom milošću jesu ono što jesu, kako je govorio sv. Pavao, imajući na pameti da je milost Božja, a ne neka naša ljudska sposobnost ili zasluga, izvor na kojem jedino mogu pravo napojiti svoju dušu i učvrstiti se u svom svećeničkom identitetu. Još ih je podsjetio da se njihovo svećeništvo ostvaruje na ontološkoj razini, na razni „biti“ a ne „imati“, i da nam ta razina našeg postojanja neprestano doziva u pamet kako je naš život u Božjim rukama.

Govoreći o konkretnim pitanjima i problemima s kojima se u ovom trenutku mladi svećenici trebaju suočiti, biskup je kazao da je to njihov odnos prema djeci i maloljetnicima, koji se u određenim slučajevima mogu okvalificirati kao spolna zloporaba, koja a svećeniku oduzima ne samo dostojanstvo i vjerodostojnost, nego i sposobnost da vrši svećeničko poslanje a najmlađe koji su mu povjereni teško ponižava. Zahvalio je mladim svećenicima za sve što nastoje činiti u svom redovitom poslanju, osobito za iskrenost i dobrohotnost prema samima sebi u suradnji jednih s drugima i sa svojim biskupom.

Nakon toga biskup je zamolio generalnog vikara i povjerenika za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba Želimira Žuljevića, da progovori o odnosu prema maloljetnim i ranjivim osobama, njihovoj zaštiti i slučajevima njihove zloporabe. Povjerenik Žuljević podsjetio je da je Povjerenstvo za zaštitu maloljetnih i ranjivih osoba Požeške biskupije osnovano 2020. godine na poticaj pape Franje. Svrha takvih povjerenstava u mjesnim Crkvama je lakša dojava sumnjivog ponašanja prema maloljetnim osobama te istraga prijavljenog slučaja. Sam proces vodi se po crkvenim propisima, prije svega Zakonikom kanonskog prava, koje je nadopunio 2019. godine papa Franjo Motu proprijem „Vos estis lux mundi“. Zatim je povjerenik prikazao strukturu dokumenta te objasnio i sam postupak nakon zaprimanja dojave o zloporabi maloljetnih i ranjivih osoba, ističući kako se prethodnom istragom provjerava istinitost i vjerodostojnost dojave, a posljednju odluku o tome, kao i smjernice za daljnje postupke donosi Kongregacija za nauk vjere u Rimu. Svjesni kako svećeničko ređenje mijenja ontološki ređenika, ali ne uklanja ljudske slabosti, povjerenik Žuljević je pozvao mlade svećenike i đakone na razborito i mudro postupanje, kako bi vođeni zdravom duhovnošću i građanskim odgojem, mogli pristupati svakom čovjeku, graditi odnose povjerenja i međusobnog poštivanja. Također je naglasio potrebu osjetljivosti za vrijeme i kulturu u kojoj živimo, a napose važnost osjetljivosti prema žrtvama zloporabe. Izlaganje je zaključio biskup Antun, ustvrdivši kako ne trebamo nastupati sa strahom i grčem u svom poslanju, nego zdravim pristupom, njegujući duhovnost, građansku i moralnu pristojnost, na način kako je svećenicima predstavljeno u biskupijskim preventivnim smjernicama pod naslovom „Smjernice za postupanje u zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba od seksualnog zlostavljanja“, koje su svi primili.

Potom se predstojnik Katehetskog ureda i povjerenik za pastoral duhovnih zvanja Marijan Pavelić osvrnuo na nedavno Hodočašće osnovnoškolaca i ministranata u Voćin. Statističkom analizom je prikazao brojnost župa koje su sudjelovale u hodočašću, zahvalio je svećenicima koji su se odazvali te ih sve potaknuo na daljnju suradnju. Biskup Antun je potom pozvao svećenike da svojim prijedlozima pomognu kako bi se hodočašća mogla još bolje organizirati i prilagoditi osnovnoškolskom uzrastu. Predloženo je, među ostalim, da natjecateljski dio programa dulje traje kako bi svi mogli sudjelovati i doći do izražaja te obogaćivanje programa još nekim novim sportskim disciplinama. Povjerenik Pavelić je potom u kontekstu pastorala duhovnih zvanja progovorio o minulim susretima srednjoškolaca u Velikoj i posjeti osmaša Kolegiju Požeške biskupije u Požegi. Posvijestio je svećenicima važnost komunikacije s mladima koji promišljaju o duhovnom pozivu te ih potaknuo na suradnju u biskupijskim projektima.

Susret trajne formacije zaključen je molitvenim programom u požeškoj Katedrali koji je predvodio Ivica Bošnjak, biskupski delegat za đakone i trajnu formaciju mladih svećenika te zajedničkim objedom u Domu pape Ivana Pavla II.