ŠESTA VAZMENA NEDJELJA

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

ŠESTA VAZMENA NEDJELJA

Čitanja: Dj 15, 1-2. 22-29; Ps 66, 2-3. 5. 6 i 8; Otk 21, 10-14. 22-23; Iv 14, 23-29.

Obljetnica posvete crkve: Velika.


Evanđelje dana (Iv 14, 23-29)

“Duh Sveti dozivat će vam u pamet sve što vam ja rekoh.”

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla.
To sam vam govorio dok sam boravio s vama. Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh. Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši. Čuli ste, rekoh vam: ’Odlazim i vraćam se k vama.’ Kad biste me ljubili, radovali biste se što idem Ocu jer Otac je veći od mene. Kazao sam vam to sada, prije negoli se dogodi, da vjerujete kad se dogodi.«


Razmišljanje

Današnje riječi koje govore o miru čini mi se da su najželjenije riječi za čovjeka. Tko od nas ne želi imati sveti mir? Prečesto žurba u svijetu, obiteljski život, bračni, svećenički i redovnički, izazivaju takav osjećaj da mi je svega dosta i da se trebam odmoriti. Tjelesni umor ima svoje zakonitosti i potrebno mu je vrijeme, odmor, relaksacija, ali postoji i duhovni umor koji proizlazi iz nedostatka ljubavi. Kad čovjek nema ljubavi i najsvetije stvari će ga umarati, iscrpljivati i frustrirati. Isus nam daje Duha Tješitelja, Duha Svetoga koji nas vodi k ljubavi to jest Kristu. Kada primamo Duha Božjega sve činimo snagom Isusa Krista na slavu Oca Nebeskoga. Gospodine, daj nam Svoga Duha kako bi svo naše djelovanje bilo prožeto Tobom.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)