Održana 56. skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine

Skupština biskupa Đakovačko-osječke metropolije održana je u četvrtak, 24. studenog u novim privremenim prostorima Biskupskog ordinarijata u Srijemskoj Mitrovici, pod predsjedanjem đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita mons. Đure Hranića. Uz nadbiskupa Hranića, nazočili su domaći biskupi Đuro Gašparović, srijemski biskup; Fabijan Svalina, srijemski biskup koadjutor; Antun Škvorčević, požeški biskup; Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki; i Tomislav Lasić, kancelar Srijemske biskupije.

Susret je počeo okupljanjem i okrepom u prostorima Ordinarijata te molitvom Trećeg časa koja je označila početak same sjednice. Biskup Svalina uputio je pozdravnu riječ i izrazio radost što su se prvi put okupili u novim prostorima Biskupskog ordinarijata u Srijemskoj Mitrovici, koji je nakon proljetne selidbe iz Petrovaradina u sjedište biskupije, od lipnja počeo djelovati u ovim, za sada privremenim prostorima, do pronalaska trajnijeg i prikladnijeg rješenja. Predstavio je ukratko situaciju i izazove u Srijemskoj biskupiji te planove za blisku budućnost, izrazivši nadu u skoru realizaciju svega onoga što je neophodno za potpuno funkcioniranje biskupije.

Nadbiskup Hranić izrazio je zadovoljstvo što se i praktično afirmira biskupijsko sjedište u Srijemskoj Mitrovici te što biskup i svećenici čine sve što je moguće. Čestitao je biskupu Svalini u ime svih okupljenih prvu obljetnicu biskupskog posvećenja koju je nedavno proslavio te prenio pozdrave i nadbiskupa u miru Marina Srakića, koji zbog zdravstvenih razloga nije mogao sudjelovati.

Nakon uvodnih riječi i pozdrava, nadbiskup je uveo u sjednicu te potaknuo sugovornike na „konstruktivno promišljanje o izazovnim vremenima koja su pred nama, a koja nose i određene promjene, kako u društvenom životu tako nužno i u našem pastoralnom radu“. Istaknuo je važnost zajedničkog promišljanja i rasprave, kako bi, gdje god je to moguće, uzimajući u obzir i lokalne različitosti u pastoralnim i administrativnim stvarnostima, nastojali ujednačiti praksu barem na području crkvene pokrajine.

Uslijedilo je čitanje i usvajanje zapisnika s prethodne, 55. skupštine, održane 24. listopada u prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku te su biskupi zatim razgovarali o ulasku Republike Hrvatske u eurozonu i svim promjenama koje to nosi i na crkvenom području. Razmatrali su prijedlog bodovnog salda za mjesečne nagrade klera, kao i preporučene administrativne pristojbe u biskupijskoj i župnoj administraciji, ističući kako se Crkva od apostolskih vremena do danas uzdržava dobrovoljnim darovima vjernika. Biskupi su predložili i neke detalje za daljnju raspravu, te nove elemente o kojima nije bilo riječi na posljednjem zasjedanju HBK.

Đakovačko-osječka crkvena pokrajina, koja djeluje na geografskom i kulturnom području Slavonije i Srijeme, specifična je zbog strukture stanovništva i po nužnosti uvijek većih nastojanja na ekumenskom području. Biskupi su iznijeli svoja pozitivna iskustva te razgovarali o konkretnim planovima i susretima koje treba ostvariti u narednom periodu, kako bi učvršćivali međucrkveno zajedništvo i razvijali plodnu suradnju na dobro svih vjernika i svih stanovnika društva. Ekumenski susreti i dijalog uvijek su nailazili na plodno tlo na prostorima svih triju biskupija te su biskupi izrazili veliku volju i spremnost da se to i nastavi, na poseban način dobra suradnja s većinskom Srpskom pravoslavnom Crkvom na ovim prostorima.

Biskupi su ohrabrili biskupa Svalinu u njegovim nastojanjima i velikom napretku koji je vidljivo ostvaren u Srijemskoj biskupiji u prvoj godini te razgovarali i o izazovima s kojima se svakodnevno susreće Srijemska biskupija i načinima na koji bi se još više moglo pomoći ovoj partikularnoj Crkvi.