Ponedjeljak trećeg korizmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Ponedjeljak
Svagdan

Čitanja: 2 Kr 5, 1-15a; Ps 41, 2. 3. Ps 42, 3. 4; Lk 4, 24-30.


Evanđelje dana (Lk 4, 24-30)

„Isus kao ni ono Ilija i Elizej, nije poslan samo Židovima.“

Kad je Isus došao u Nazaret, reče narodu u sinagogi: »Zaista, kažem vam, nijedan prorok nije dobro došao u svom zavičaju. Uistinu, kažem vam, mnogo bijaše udovica u Izraelu u dane Ilijine kad se na tri godine i šest mjeseci zatvorilo nebo pa zavlada velika glad po svoj zemlji. I ni k jednoj od njih nije bio poslan Ilija doli k ženi udovici u Sarfati sidonskoj. I mnogo bijaše gubavaca u Izraelu za proroka Elizeja. I nijedan se od njih ne očisti doli Naaman Sirac.«
Čuvši to, svi se u sinagogi napune gnjevom, ustanu, izbace ga iz grada i odvedu na rub brijega na kojem je sagrađen njihov grad da ga strmoglave. No on prođe između njih i ode.


Razmišljanje

  • Skrenut ću pozornost na činjenicu da Isus Svoje javno djelovanje započinje porazom. Evo prve Isusove slike: Isus koji doživljava poraz, kojega ne slušaju, ne žele, kojeg izbacuju iz grada.
  • Kontemplirat ću i diviti se Isusu koji u ovoj dramatičnoj situaciji ostaje apsolutno slobodan i ne povlači se od naviještanja neuspješnog Evanđelja” (rr. 28-30).
  • Jesam li u stanju opredijeliti se za „slabog” Isusa? Sramim li se javno ispovijedati slabo popularno Evanđelje? Kako se ponašam u trenutcima kada osjetim da su evanđeoske vrijednosti koje živim izrugivane i ismjehivane? Povjerit ću se Isusu i reći Mu svoje sumnje i slabosti.
  • Skrenut ću pozornost na činjenicu da su na početku oči sviju u sinagogi bile uprte u njega (r. 20). Imao je puno pristaša. Isus se nalazi pod pritiskom slušatelja, nalazi se pred napašću da se prilagodi njihovim željama i potrebama.
  • Međutim progovara potpunom slobodom i potiče ljude na promjenu mišljenja. Život trebaju prilagoditi Evanđelju, a ne Evanđelje životu. Znam li slušati evanđeosku istinu u potpunoj slobodi? Izbjegavam li riječi, Isusove pozive koji traže da promijenim svoje mišljenje, da odustanem od zlih želja, da promijenim životni stav?
  • U srdačnom razgovoru s Isusom zamolit ću Ga odvažnost i nutarnju slobodu za prihvaćanje i naviještanje evanđeoske Istine.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)