Utorak trećeg korizmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: Dn 3, 25. 34-43; Ps 24, 4-5. 6-7ab. 8-9; Mt 18, 21-35.

Klanjanje: Gradina.


Evanđelje dana (Mt 18, 21-35)

„Ako svatko ne oprosti svome bratu, Otac neće oprostiti vama.“

U ono vrijeme: Pristupi Petar Isusu i reče: »Gospodine, koliko puta da oprostim bratu svomu ako se ogriješi o mene? Do sedam puta?« Kaže mu Isus: »Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam.«
»Stoga je kraljevstvo nebesko kao kad kralj odluči urediti račune sa svojim slugama. Kad započe obračunavati, dovedoše mu jednoga koji mu dugovaše deset tisuća talenata. Kako nije imao odakle vratiti, zapovjedi gospodar da se proda on, žena mu i djeca i sve što ima te se pomiri dug. Nato sluga padne ničice preda nj govoreći ‘Strpljenja imaj sa mnom i sve ću ti vratiti.’ Gospodar se smilova tomu sluzi, otpusti ga i dug mu oprosti.«
»A kad taj isti sluga izađe, naiđe na jednoga svoga druga koji mu dugovaše sto denara. Uhvati ga i stane ga daviti govoreći: ‘Vrati što si dužan!’ Drug padne preda nj i stane ga zaklinjali: ‘Strpljenja imaj sa mnom i vratit ću ti’. Ali on ne htjede, nego ode i baci ga u tamnicu dok mu ne vrati duga.«
»Kad njegovi drugovi vidješe što se dogodilo, silno ražalošćeni odoše i sve to dojaviše gospodaru. Tada ga gospodar dozva i reče mu: ‘Slugo opaki, sav sam ti onaj dug oprostio jer si me zamolio. Nije li trebalo da se i ti smiluješ svome drugu, kao što sam se i ja tebi smilovao?’ I gospodar ga rasrđen preda mučiteljima dok mu ne vrati svega duga. Tako će i Otac moj nebeski učiniti s vama ako svatko od srca ne oprosti svomu bratu.«


Razmišljanje

  • Prije nego započnem meditaciju, poslušat ću svoje srce ima li u njemu boli, ljutnje, tuge zbog neke uvrjede? Približit ću se Isusu kao Petar i iskreno zapitati: Gospodine, koliko puta da oprostim? (r. 21)
  • Savršeno znam odgovor na ovo pitanje. Znam da trebam stalno opraštati (r. 22). No, potreban mi je Isus da mogu doživjeti oproštenje. Pozvat ću Ga u svoje životne rane koje su pune boli i s kojima nikako ne mogu izaći na kraj. Koja me rana najviše boli?
  • Isus mi daje balzam za moje rane. Priča mi prispodobu o milosrdnom Gospodaru. Pomislit ću da je to priča o mome životu, o bezgraničnoj Očevoj ljubavi prema meni. Zajedno s Petrom sjest ću do Isusa i slušati prispodobu (rr. 23-34).
  • Zaustavit ću se kod Isusovih riječi: Strpljenja imaj sa mnom, i sve ću ti vratiti. (r. 26) U sjećanju ću se vratiti u dane u kojima sam molio Boga za oproštenje i obećavao da ću se popraviti.
  • Gospodar se smilova tomu sluzi… (r. 27) Prisjetit ću se onih trenutaka u životu u kojima sam opipljivo iskusio strpljivu Božju ljubav. Gdje mi Bog do dana današnjeg najviše iskazuje svoju strpljivost? Što je moj najveći dug koji mi je oprostio?
  • Slušajući daljnji tijek prispodobe (rr. 28-34), preispitat ću svoju strpljivost i razumijevanje prema drugima. Tko je moj najveći dužnik? Komu moram najviše oprostiti? Tko je to? Želim li mu oprostiti?
  • Okrenut ću svoju meditaciju u žarku prošnju. Molit ću se za strpljivost s onima koje mi je najteže ljubiti. Ponavljat ću riječi: „Oče, nauči me opraštati Tvojom ljubavlju!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)