Četvrtak petnaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Četvrtak
Svagdan

Čitanja: Iz 26, 7-9. 12. 16-19; Ps 101, 13-14ab i 15. 16-18. 19-21; Mt 11, 28-30.

Klanjanje: Stara Gradiška.


Evanđelje dana (Mt 11, 28-30)

„Krotka sam i ponizna srca.“

U ono vrijeme: Reče Isus:
»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni
i ja ću vas odmoriti.
Uzmite jaram moj na sebe,
učite se od mene
jer sam krotka i ponizna srca
i naći ćete spokoj dušama svojim.
Uistinu, jarani je moj sladak
i breme moje lako.«


Razmišljanje

  • Probudit ću u sebi duboku želju da proživljavam ovu meditaciju što je moguće bliže Isusu. Zamolit ću Duha Svetoga da mi pomogne prionuti uz Isusovo Srce i crpsti iz svake riječi koju mi upućuje.
  • Dođite k meni svi… (r. 28) Zamislit ću sebe u velikom mnoštvu ljudi koji se probijaju do Isusa. Vidjet ću Njegov pogled kojim traži svakoga od nas. S iščekivanjem gleda u mene također.
  • Zapitat ću se o svom odnosu s Isusom. Osjećam li da me On iščekuje, prihvaća, ljubi? Što me k Njemu približava, a što me od Njega udaljava? Što me najviše priječi da Mu se približim?
  • Uzmite jaram moj na sebe… (r. 29) Zamolit ću Isusa da ude sa mnom u one situacije moga života u kojima mi je najteže. Pitat ću Ga: Što je moj jaram od kojega ne smijem bježati? Želim li ga preuzeti na sebe?
  • Povjerit ću Mu svoja najteža životna iskustva koja me opterećuju i oduzimaju mi radost i mir srca. Naslonit ću se na Isusa i iskreno Ga zamoliti da On postane melem moje duše.
  • Isus mi obećava da će mi, ako mu predam svoj otpor i svoje terete, jaram postati sladak, a breme lako (r. 30). Vjerujem li u to? Sjetit ću se trenutaka u životu kada se ovo Isusovo obećanje obistinjavalo „pred mojim očima“. Koje su to situacije?
  • Prići ću što je moguće bliže Isusu. Zamolit ću Ga da me zagrli i dopusti mi da se privijem uz Njega sa svojim umorima i opterećenjima. Pozvat ću Ga u svoj život. Danas ću u srcu nositi molitvu: „Isuse, Ti si moja okrjepa i olakšanje.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)