Obraćenje sv. Pavla Apostola

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Obraćenje sv. Pavla Apostola
Blagdan

Čitanja: Dj 22, 3-16 ili Dj 9, 1-22; Ps 116, 1-2; Mk 16, 15-18.


Evanđelje dana (Mk 16, 15-18)

„Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje.“

U ono vrijeme: Isus se ukaza jedanaestorici i reče im:
»Pođite po svem svijetu,
propovijedajte evanđelje svemu stvorenju.
Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se,
a tko ne uzvjeruje, osudit će se.
A ovi će znakovi pratiti one koji uzvjeruju:
u ime će moje izganjati zloduhe,
novim će jezicima zboriti,
zmije uzimati;
i popiju li što smrtonosno,
ne, neće im nauditi;
na nemoćnike će ruke polagati
i bit će im dobro.«


Razmišljanje

  • Približit ću se Isusu, sjest ću pored Njega i slušati Njegove prispodobe. Zamolit ću Ga za dar dubokog slušanja i prosuđivanja svoga života u svjetlu Njegove riječi. Povjerit ću mu vrijeme koje ću provesti u ovoj meditaciji.
  • Ja trebam za druge biti poput svjetiljke na svijećnjaku (r. 21). Razmotrit ću svoje obiteljske odnose, odnose u zajednici, svoje stavove, riječi i službe. Unosim li toplinu, mir, radost i transparentnost? Ili možda izazivam pomutnju, nemir, ljutnju? Što je najsvjetlija, a što najmračnija strana moga života?
  • Isus me upozorava na stav skrivanja (r. 22). Sve će jednog dana biti otkriveno. To je samo pitanje vremena. Pred Bogom ću vidjeti svoj život razotkriven u potpunoj istini. Sakrivanje istine čini nas neslobodnima. Istina oslobađa.
  • Mogu li mirna srca pogledati ravno u oči Bogu i ljudima? Jesam li transparentan sam prema sebi? Usrdno ću moliti Isusa da mi pokaže moje maske, prijetvorne stavove i da me od njih oslobodi.
  • Isus mi pokazuje put da živim u istini. Trebam slušati Njegovu riječ (r. 23). Postoji li to u meni iskren stav slušanja Njegove riječi? Što mogu reći o svojoj svakodnevnoj molitvi i meditaciji? Kako u posljednje vrijeme izgleda moj kontakt s riječju Božjom, kako moj ispit savjesti?
  • “Pazite što slušate” (r. 24). Isus mi osvještava važnost duhovne higijene života. Ono što slušam, ono za što živim vratit će mi se na dva načina. Ako je isprazno dovest će me do još veće praznine; ako je dobro, bit ću sve bogatiji iznutra (r. 25). Što sada mogu reći Isusu o svom unutarnjem stanju?
  • Bit ću iskren u svom razgovoru s Isusom, otvoreno ću Mu govoriti o svemu što me zatvara za molitvu, o svojim otporima i strahovima. Danas ću ponavljati: “Isuse, prosvjetljuj me svjetlošću istine i oslobađaj laži”.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)