ČETVRTA NEDJELJA KROZ GODINU

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

ČETVRTA NEDJELJA KROZ GODINU

Čitanja: Pnz 18, 15-20; Ps 95, 1-2. 6-7ab. 7c-9; 1 Kor 7, 32-35; Mk 1, 21-28.


Evanđelje dana (Mk 1, 21-28)

„Učio ih je kao onaj koji ima vlast.“

U gradu Kafarnaumu Isus u subotu uđe u sinagogu i poče naučavati. Bijahu zaneseni njegovim naukom. Tâ učio ih je kao onaj koji ima vlast, a ne kao pismoznanci.
A u njihovoj se sinagogi upravo zatekao čovjek opsjednut nečistim duhom. On povika: »Što ti imaš s nama, Isuse Nazarećanine? Došao si da nas uništiš? Znam tko si: Svetac Božji!« Isus mu zaprijeti: »Umukni i iziđi iz njega!« Nato nečisti duh potrese njime pa povika iz svega glasa i iziđe iz njega.
Svi se zaprepastiše te se zapitkivahu: »Što li je ovo? Nova li i snažna nauka! Pa i samim nečistim dusima zapovijeda, i pokoravaju mu se.«
I pročulo se odmah o njemu posvuda, po svoj okolici galilejskoj.


Razmišljanje

  • Stat ću blizu Isusa koji poučava u sinagogi. Uživjet ću se u atmosferu tišine i zanesenosti od slušanja (rr. 21-22). Pomno ću slušati Isusa da doživim snagu Njegove riječi. Vidjet ću čuđenje na licima onih koji Ga slušaju. Riječi koje On izgovara zahvaćaju duboko. Naučava kao onaj koji ima vlast.
  • Isus i danas progovara sa snagom. Sto mogu reći o svom stavu slušanja? Dotiče li me Njegova riječ? Ne podliježem li rutini i navici? Kakav utjecaj Riječ koju slušam u Liturgiji ima na moj svakodnevni život?
  • Ući ću u događaj koji se odigrao u sinagogi. Opsjednuti čovjek vrišti kada do njega dopiru Isusove riječi (rr. 23-24). Zamislit ću šok onih ljudi koje sve ovo izbacuje iz stanja zaslušanosti i dubokog promišljanja. To je situacija koja može preneraziti čovjeka.
  • Posvijestit ću si da je u sinagogi najstrašnije ono što se događa ovom jadnom čovjeku koji se nalazi u moći zla. Zli mu ne dopušta da sluša Isusa. U njemu se bude strah i agresija. Zli kada zaposjedne čovjeka, ometa njegov susret s Riječju.
  • Događaj iz sinagoge govori mi da će me zlo koje zadržim u srcu zatvarati za iskreno i velikodušno slušanje Riječi. Nisam li možda u smrtnom grijehu? Jak nemir, koji se u srcu podiže pod utjecajem Riječi, može značiti poziv na očišćenje i prekid veza sa zlom.
  • Pomno ću slušati Isusa koji svom silinom svoje riječi oslobađa ovog čovjeka izmučena zlom (rr. 25-26). Isus mi pokazuje kako veliku snagu ima Njegova riječ. Zamislit ću se nad svojim stavom vjere i uvjerenosti s kojom slušam Njegovu riječ.
  • Iskreno ću zamoliti Isusa da obnovi u meni vjeru u snagu Njegove riječi. Molit ću Ga da me oslobodi od svega što me zatvara na prihvaćanje Njegove riječi.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)