Petak četvrtog korizmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Petak
Svagdan

Čitanja: Mudr 2, 1a. 12-22; Ps 33, 17-18. 19-20. 21 i 23; Iv 7, 1-2. 10. 25-30.


Evanđelje dana (Iv 7, 1-2. 10. 25-30)

„Vrebali su da ga uhvate, ali još nije bio došao njegov čas.“

U ono vrijeme: Isus je obilazio po Galileji; nije htio u Judeju jer su Židovi tražili da ga ubiju. Bijaše blizu židovski Blagdan sjenica.
Ali pošto njegova braća uziđoše na blagdan, uziđe i on, ne javno, nego potajno.
Rekoše tad neki Jeruzalemci: »Nije li to onaj koga traže da ga ubiju? A evo, posve otvoreno govori i ništa mu ne kažu. Da nisu možda i glavari doista upoznali da je on Krist? Ali za njega znamo odakle je, a kad Krist dođe, nitko neće znati odakle je!« Nato Isus, koji je učio u Hramu, povika:
»Da! Poznajete me i znate odakle sam! A ipak ja nisam došao sam od sebe: postoji jedan istiniti koji me posla. Njega vi ne znate. Ja ga znadem jer sam od njega i on me poslao.«
Židovi su otad vrebali da ga uhvate. Ipak nitko ne stavi na nj ruke jer još nije bio došao njegov čas.


Razmišljanje

  • Velikom obazrivošću prionut ću uz Isusa i zamoliti Ga da budem uz Njega u trenutcima usamljenosti i boli zbog odbačenosti (rr. 1, 10, 25-30).
  • Više ću vremena provesti nad riječima: Židovi su tražili da ga ubiju. (r. 1) U srdačnom razgovoru pitat ću Isusa što Ga najviše ranjava u mome životu? Čime Ga osuđujem na raspeće?
  • Isusa i dalje ne prepoznaju oni koji ne vjeruju u Njega (rr. 10, 25-27). Zapažam li Ga u svojoj svakodnevici? Slušam li Njegovu Riječ? Na kojim Ga mjestima, u kojim odnosima, kojim poslovima nisam u stanju zapaziti?
  • Ali za njega znamo… (r. 27) Navezanost na vlastite obrasce shvaćanja Boga ne dopušta Židovima da prepoznaju Isusa. Koji mi misaoni obrasci ili slike najviše smetaju da susretnem Isusa u molitvi?
  • Isus predbacuje Židovima da ne znaju Boga (r. 28). Past ću pred Isusa i zamoliti Ga da u istini mogu vidjeti svoj odnos s Bogom. Što mi je dopustio vidjeti?
  • Kakvo je moje iskustvo Boga? Kakvu sliku Oca nosim u sebi? Molit ću Isusa da mi pomogne produbljivati odnos s Ocem.
  • Privinut ću se uz Isusovo Srce i ponavljati: „Daj mi milost da ostanem s Tobom u času kada dođe Tvoja muka.” (r. 30)

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)