Sv. Justin, mučenik

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Justin, mučenik
Spomendan

Čitanja: Jd 17, 20b-25; Ps 62, 2. 3-4. 5-6; Mk 11, 27-33.


Evanđelje dana (Mk 11, 27-33)

„Riječ Kristova neka u svem bogatstvu prebiva u vama…“

U ono vrijeme: lsus i učenici opet dođu u Jeruzalem. Dok je obilazio Hramom, dođu k njemu glavari svećenički, pismoznanci i starješine. I govorahu mu: »Kojom vlašću to činiš? Ili tko ti dade tu vlast da to činiš?« A Isus im reče: »Jedno ću vas upitati. Odgovorite mi pa ću vam kazati kojom vlašću ovo činim. Krst Ivanov bijaše li od Neba ili od ljudi? Odgovorite mi!« A oni umovahu među sobom: »Reknemo li ‘od Neba’, odvratit će ‘Zašto mu dakle ne povjeravaste?’ Nego, da reknemo ‘od ljudi!’« — Bojahu se mnoštva. Ta isvi Ivana smatrahu doista prorokom. I odgovore Isusu. »Ne znamo.« A Isus će im: »Ni ja vama neću kazati kojom vlašću ovo činim.«


Razmišljanje

  • Današnje Evanđelje poziva nas da dublje zaronimo u Riječ koja pred nas stavlja pitanje iskrenosti i neposrednosti u odnosu s Isusom. Počinjem žarkom molitvom Duhu Svetomu da mi udijeli dar otvorenosti da uvidim istinu o svom odnosu s Isusom.
  • Svećenici i pismoznanci zgroženi su Isusovim ponašanjem jer je otjerao trgovce iz hrama (rr. 15-18). Oni se ne pitaju što ovaj znak za njih znači, nego pozornost sa sebe skreću na Isusa napadajući Ga pitanjem (rr. 27-28).
  • Isus mi je u Evanđelju ostavio mnoge znakove i riječi kojima me želi navesti na pročišćenje i obraćenje. Služi se snažnim riječima da prodrma moju samodopadnost i lažni osjećaj besprijekornosti. Dopuštam li Isusu da dovede u pitanje moja kriva uvjerenja? Ili prigušujem Njegovu riječ?
  • Isusu ne promiče kako Njegovi sugovornici svojim pitanjem pokušavaju skrenuti pažnju s biti događaja kojem su upravo bili svjedoci. Pokušava ih navesti na pravi put. Postavlja im protupitanje kako bi im pomogao da se opredijele i stanu na stranu istine (rr. 29-30).
  • Isus me želi odgajati tako da dođem do istinita i nedvosmislena stava prema Njemu. Pristajem li na Njegov odgoj? Ili racionaliziram izazove pred koje me stavlja po svojoj Riječi?
  • Obratit ću pozornost na ponašanje Isusovih sugovornika (rr. 31-33). Oni ne traže istinu. Jedino što oni žele jest dokazati da su u pravu, a uporište za svoje stavove nalaze u mišljenjima drugih. Oni su robovi vlastite umišljenosti. Isus i Njegova riječ prolaze mimo njih.
  • Isus izgovara radikalno “ne” dvosmislenim stavovima i pretvaranju (r. 33). Ne pristaje na prividne susrete u kojima sam fokusiran isključivo na sebe. Ponekad šuti kako bi mi dao vremena da promijenim svoj stav. Ponavljat ću u srcu molitvu: “Obrani me, Isuse, od laži i umišljenosti!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)