Sv. Atanazije, biskup i crkveni naučitelj

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Atanazije, biskup i crkveni naučitelj
Spomendan

Čitanja: Dj 15, 7-21; Ps 95, 1-2a. 2b-3. 10; Iv 15, 9-11.


Evanđelje dana (Iv 15, 9-11)

„Ostanite u mojoj ljubavi da vaša radost bude potpuna.“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Kao što je Otac ljubio mene
tako sam i ja ljubio vas;
ostanite u mojoj ljubavi.
Budete li čuvali moje zapovijedi,
ostat ćete u mojoj ljubavi;
kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga
te ostajem u ljubavi njegovoj.
To sam vam govorio
da moja radost bude u vama
i da vaša radost bude potpuna.«


Razmišljanje

  • Započet ću žarkom molitvom Duhu Svetom da mi udijeli milost dubokog odnosa s Isusom i svakom Riječi koju mi upućuje te da Isusove Riječi duboko proniknu moju volju i srce.
  • Isus mi se povjerava iz Svoje ljubavi prema meni. Nisam u stanje shvatiti i razumjeti njezinu dubinu. Voli me onako kako Otac voli Njega (r. 9). Osjećam li se voljen? Što mogu reći o svojoj vezi i iskustvu s Isusom?
  • Ostanite u mojoj ljubavi. (r. 9) Isus je vjeran u Svojoj ljubavi. Očekuje od mene te iste vrijednosti. Promotrit ću svoj život i poziv. Što mogu reći o vjernosti svojim životnim izborima? U čemu moja ljubav prema Isusu prolazi najveće iskušenje?
  • Isus mi jamči: ako budem čuvao zapovjedi, bit ću u Njegovoj ljubavi (r. 10). Na Njegovu Riječ želim osloniti svoj život i poziv. Kako izgleda moja molitva Riječju Božjom? Kakve plodove donosi u mome životu?
  • Isus želi podijeliti Svoju radost sa mnom (r. 11). Upitat ću se o trenutnom stanju svoga duha. Raduje li me život s Isusom? Što dominira kod mene: životna radost, utučenost, žalost? Što želim moliti Isusa?
  • Pripazit ću na sadržaje kojima najčešće hranim svoju dušu: razgovori, knjige, tisak, televizija, radio, internet… Kakvo stanja duha u meni izazivaju? Koje sadržaje moram odlučno odbaciti?
  • Prisjećam se Isusovih Riječi koji su za mene bile oslobađajuće. Koje su to Riječi? Prisjećat ću ih se i češće ih ponavljati danas.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)