VAZMENA SUBOTA

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

VAZMENA SUBOTA
Vazmena osmina

Čitanja: Dj 4, 13-21; Ps 117, 1 i 14-15. 16-18. 19-21; Mk 16, 9-15.


Evanđelje dana (Mk 16, 9-15)

„Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje!“

Isus, uskrsnuvši rano prvog dana u tjednu, ukaza se najprije Mariji Magdaleni iz koje bijaše istjerao sedam zloduha. Ona ode i dojavi njegovima, tužnima i zaplakanima. Kad su oni čuli da je živ i da ga je ona vidjela, ne povjerovaše.
Nakon toga ukaza se u drugome obličju dvojici od njih na putu dok su išli u selo. I oni odu i dojave drugima. Ni njima ne povjerovaše.
Napokon se ukaza jedanaestorici dok bijahu za stolom. Prekori njihovu nevjeru i okorjelost srca što ne povjerovaše onima koji ga vidješe uskrsla od mrtvih. I reče im: »Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju.«


Razmišljanje

Isti ovaj poziv na evangelizaciju koji je uskrsli Isus uputio Svojim učenicima, upućuje danas tebi i meni. No, da bismo bili pravi i plodni evangelizatori, potreban nam je susret s uskrslim Gospodinom. To je temelj svakog navještaja Radosne Vijesti. Ako zaista imam iskustvo djelotvorne žive Božje Riječi u svome životu, tada neću morati mnogo razmišljati što i kako učiniti, tada neću bespotrebno i isprazno brbljati o Evanđelju. Znamo da je svaka riječ natopljena silom Duha Svetoga i ako svakodnevno prijateljujem s tom istom Riječju Duh Sveti će sam od Sebe kroz mene djelovati i doticati druge ljude. Nikako se ne trebamo zatvarati pred ovim divnim Isusovim pozivom da Njegovu poruku spasenja donesemo i drugima. Često se opravdavamo kako nismo dostojni, kako smo previše grješni ili nevjerni. U današnjem evanđeoskom odlomku promatramo kako su Isusovi učenici također bili krhki i slabi. Možemo slobodno reći nedostojni. No, Isus je taj koji ih je učvrstio i osnažio. Isus je taj koji im je dao Svoga Duha i poslao ih u svijet. Ti i ja živimo u svijetu i pozvani smo da ga ljubimo kao što ga Krist ljubi. Pozvani smo da donosimo Njegov blagoslov u ovaj svijet i čežnju u svome srcu za spasenjem duša. Kroz današnje razmatranje Isus jasno pokazuje kako računa na tebe i mene. Ja nisam lutalica na ovome svijetu, već učenik Isusa iz Nazareta. Poziv na evangelizaciju nije upućen samo svećenicima i časnim sestrama, već svakom Isusovom učeniku. Dragi prijatelji, svaki dan imamo priliku otvoriti se živom Duhu Svetome kroz boravak u tišini s Evanđeljem u rukama. Ti i ja tada postajemo Njegov instrument na kojem On svira najljepšu melodiju Radosne Vijesti ovom ranjenom svijetu. I. R.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)