Subota u osmini Božića

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Šesti dan u osmini Božića

Čitanja: 1 Iv 2, 12-17; Ps 95, 7-8a. 8b-9. 10; Lk 2, 36-40.


Evanđelje dana (Lk 2, 36-40)

„Pripovijedala je o djetetu svima koji iščekivahu otkupljenje Jeruzalema.“

U ono vrijeme: Bijaše neka proročica Ana, kći Penuelova, iz plemena Ašerova, žena veoma odmakla u godinama. Nakon djevojaštva živjela je s mužem sedam godina, a sama kao udovica do osamdeset i četvrte. Nije napuštala Hrama, nego je postovima i molitvama danju i noću služila Bogu. Upravo u taj čas nadođe. Hvalila je Boga i svima koji iščekivahu otkupljenje Jeruzalema pripovijedala o djetetu.
Kad obaviše sve prema Zakonu Gospodnjem, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret. A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila u njemu.


Razmišljanje

Služenje Bogu! Kreni sada s Marijom, Josipom i malim Isusom u Hram da doživiš ovaj susret kao što ga je doživjela proročica Ana. Marija prikazuje Bogu najveće Blago koje ima. Svjesna je da Ga je primila od Boga i da Ga ne može zadržati za sebe. Što je tvoje najveće blago, i jesi li ga u stanju vratiti Bogu? Mogu to biti tvoji planovi, karijera, vremenita dobra, vezanost na ljude, stvari itd. Proročica Ana za nas je primjer slobodnog i Bogu predanog čovjeka nije se odvajala od Hrama, služeći Bogu postom i molitvama. Ona postaje navjestiteljica Radosne Vijesti, ona slavi Boga i svima o Njemu govori. To je zadaća i dužnost svakoga katolika koji je u svom životu susreo Isusa i povjerovao Mu. U današnjem užurbanom svijetu sve je teže susresti radost i oduševljenje praktičnih vjernika, iako oni u hramu susreću istog onog Isusa kao i proročica Ana. To što sam na sv. Misi još uvijek ne znači da sam srcem s Bogom, da Ga želim slušati i Njime se oduševljavati, prihvatiti dar Njegove prisutnosti i ljubavi. A o služenju Njemu i življenju po Njegovim, Božjim zapovijedima, da i ne govorimo. Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce. Je li Isus već postao najveće blago u tvom životu za kojim tvoje srce žeđa i čezne? Jesi li Mu u stanju služiti u Crkvi, u svojoj župi, u potrebi drugog čovjeka? Z. L.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)