PETNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

PETNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU

Čitanja: Am 7, 12-15; Ps 85, 9ab-10. 11-12. 13-14; Ef 1, 3-14 ili kraće Ef 1, 3-10; Mk 6, 7-13.


Evanđelje dana (Mk 6, 7-13)

„Poče ih slati.“

U ono vrijeme:
Dozva Isus dvanaestoricu te ih poče slati dva po dva dajući im vlast nad nečistim dusima. I zapovjedi im da na put ne nose ništa osim štapa: ni kruha, ni torbe, ni novaca o pojasu, nego da nose samo sandale i da ne oblače dviju haljina.
I govoraše im: »Kad uđete gdje u kuću, u njoj ostanite dok ne odete odande. Ako vas gdje ne prime te vas ne poslušaju, iziđite odande i otresite prah ispod svojih nogu njima za svjedočanstvo.«
Otišavši, propovijedali su obraćenje, izgonili mnoge zloduhe i mnoge su nemoćnike mazali uljem i oni su ozdravljali.


Razmišljanje

  • Zamislit ću prizor slanja Dvanaestorice. Nakon razdoblja u kojem su apostoli stalno boravili uz Isusa, dobivaju svoju prvu misiju (r. 7).
  • Posvijestit ću istinu da je moj život znak da sam od Boga odabran. Živim zato što sam izabran i pozvan od Boga. Kakav je moj životni poziv? Osjećam li se izabranim od strane Isusa? Jesam li sretan?
  • Obratit ću pozornost na Isusovu pedagogiju. Misija apostola ne događa se odmah. Njihovoj misiji prethodi boravak s Isusom. Na prvom je mjestu „biti s Isusom”, tek zatim djelovanje. Marko, kada ranije opisuje izbor apostola, bilježi: I ustanovi dvanaestoricu da budu s Njime. (Mk 3, 14)
  • Zastat ću nad ritmom svoga svakodnevnog života. Koliko vremena provodim u molitvi, s Isusom? Kakvo raspoloženje najčešće prati moje djelovanje: mir? ispunjenost? nemir? praznina?
  • Pri poslanju Dvanaestorice Isus im daje vlast. Oni u potpunosti pripadaju Njemu. Sve će izvršavati po Njegovoj snazi. Ne treba im veća sigurnost (rr. 7-9). Prati li me u mom radu uvjerenje da sam na Isusovim rukama i da djelujem Njegovom snagom? Od koje vrste vlastite sigurnosti mi je najteže odustati?
  • Isus upozorava apostole da se i oni mogu susresti s odbacivanjem (r. 11). Na koje zadatke, mjesta i kojim ljudima ne bih htio biti poslan? Zašto? Zamolit ću Isusa da mi dade unutarnju slobodu od vlastitih predrasuda i hrabrost da budem dostupan svima i u svakoj situaciji.
  • Zagledat ću se u apostole koji uspješno ispunjavaju svoju misiju (rr. 12-13). Navest ću pred Isusom sve svoje uspjehe u zvanju. U njima ću primijetiti djelovanje Njegove milosti.
  • Obnovit ću svoju predanost Isusu. Obnovit ću svoje zavjete, obećanja, čin posvećenja.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)