PROSLAVA NEDJELJE BOŽJE RIJEČI

Treću nedjelju kroz crkvenu godinu prema odredbi pape Franje u Motu propriju Aperuit illis, slavimo kao Nedjelju Božje riječi koja nas potiče da usred žurbe i buke svijeta pronađemo vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, kako bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim se opredjeljenjima ravnali po Božjim naputcima i bili potpunije dionicima smisla života u koji nas uvodi Isus Krist, jedini otkupitelj čovjeka.

Slavlje Nedjelje Božje riječi idućega 21. siječnja 2024. prigoda je da napose na susretu s lektorima i biblijskom skupinom u svakoj našoj župi obnovimo svoj pristup Svetom pismu po metodi lectio divina za koju imamo trajnu pomoć na biskupijskoj web-stranici. Korisno je iznova u ruke uzeti Bilješku o Nedjelji Božje riječi Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, koja donosi konkretne prijedloge za organiziranje euharistijskih slavlja Nedjelje Božje riječi kao i Apostolska pisma pape Franje Aperuit illis i Sacrae Scripturae affectus u kojima se nalaze dragocjeni poticaji za rad sa Svetim pismom, ne samo prigodom Nedjelje Božje riječi, nego i tijekom cijele godine.

U Nedjelju Božje riječi moguće je po predloženom modelu organizirati euharistijsko slavlje. Ono će započeti ulaznom procesijom s ministrantima i lektorima, koji će unijeti u crkvu Sveto pismo ili svečani primjerak Evanđelistara i postaviti ga na vidljivo mjesto. U župama gdje nema đakona, moguće je da Sveto pismo ili Evanđelistar u procesiji ponese voditelj lektorskog zbora, zaduženog za liturgijsko naviještanje Božje riječi. Smisao tog čina je u tome „kako bi se pred pukom očitovalo normativnu vrijednost koju posjeduje Božja riječ“ (Aperuit illis, br. 3). Toga dana valja posebnu pozornost posvetiti pripravi i naviještanju svetih čitanja u 3. Nedjelje kroz godinu. Svećenici će navedene nedjelje, po Papinoj preporuci „jasno istaknuti značaj naviještanja Gospodnje riječi, a u homiliji naglasiti čast koju smo joj dužni iskazivati“. Podsjetit će na važnost navjestiteljske, lektorske službe u liturgiji, za koju treba izabrati određene vjernike i na odgovarajući ih način za nju pripraviti, te ih posebnim obredom uključiti u lektorski zbor. Podsjećamo da je svojim Apostolskim pismom Spiritus Domini papa Franjo omogućio da svi lektori, kako muškarci tako žene, budu postavljeni u službu svečanim liturgijskim činom, do tada pridržanim samo za one koji žele primiti svete redove (Službeni vjesnik Požeške biskupije, br. 1/2021., str. 9), o čemu je svaki župni ured primio poseban naputak s obrascem kratkog obreda primanja među lektore. Svećenici će također istaknuti važnost Božje riječi za vjernički život i ponašanje u skladu s njezinim zahtjevima, a u Molitvi vjernih uključiti nakanu za njezino pozorno slušanje, razmišljanje i provođenje u život. Po svršetku svete pričesti, prije popričesne molitve na svakoj svetoj misi svećenici mogu predvoditi Molitvu Godine Božje riječi, nakon koje će svi uskliknuti pjevajući geslo „Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka“.